Zdrava hrana i u EKO Osnovnoj školi „Dr. Franje Tuđmana“ u Brelima

Zdrava hrana i u EKO Osnovnoj školi „Dr. Franje Tuđmana“ u Brelima

Podsjetimo, LAG „ADRION“ je tijekom studenog 2019. godine započeo s donacijama zdrave domaće hrane i  organiziranjem radionica/predavanja naziva: „Hrana kao prevencija, lokalne namirnice u službi zdravlja“ u školama i vrtićima na području djelovanja LAG-a. Druga radionica je održana 21. studenog 2019. godine u Osnovnoj školi „Dr. Franje Tuđmana“ u Brelima.

Ispred LAG-a radionici je prisustvovao naš tajnik- voditelj Petar Petričević, mag. oec. i ostali djelatnici. Za predavanje LAG je angažirao domaće snage, mladu nutricionisticu Tihanu Pašalić, mag.ing. biotech. Predavačica je održala jednosatno predavanje u kojem je učenike i zaposlenike škole upoznala s kvalitetom i nutritivnom vrijednošću različitih namirnica te načinom kako se njihovim pravilnim odabirom može postići pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje i prevenciju bolesti. Posebni naglasak je dala na namirnice lokalnih proizvođača (med i ulje) i njihovu kvalitetu. Zainteresirani učenici i profesori su imali pregršt pitanja o zdravoj prehrani i izrazili želju da se predavanje takvog tipa opet ponovi.

Osim donacija hrane osnovnim školama koje smo provodili ranijih godina, 2019. godine smo organizirali i predavanje o hrani. Predavačica je bila malo skeptična u zainteresiranost djece pred pubertetom, ali i jako zadovoljna rezultatima i zainteresiranošću i djece i učitelja. Smatram da u tim godinama razvoja djeca posebno trebaju imati ispravne informacije o zdravlju i važnosti prehrane za isto. Za prvo predavanje smo izabrali upravo Osnovnu školu „dr. Franje Tuđmana“ u Brelima obzirom da je ista Eko -škola sukladno međunarodnom programu eko – škola u čijem odboru je i LAG. – Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Po završetku predavanja svi sudionici su dobili tegle meda i boce ulja poljoprivrednih proizvođača s područja djelovanja LAG-a  kako bi osim korisnih informacija imali doista zdravi, certificirani proizvod proizveden upravo na njihovom području.

„Osnovnoškolci su skupina koja traži da ih se zainteresira, da im se da dovoljno zanimljiva informacija koja će zaokupiti njihovu pažnju. Nadam se da sam uspjela u tome. Prošli smo kroz presjek sastava hrane općenito s primjerima iz svakodnevnog života te sa zamkama na koje svatko od nas nailazi kada bira hranu koju će konzumirati. Bilo je interaktivno, sudjelovali su i nastavnici sa pitanjima, što mi je posebno drago i nadam se da ću opet imati prilike družiti se sa djecom. Hvala LAG-u „ADRION“ na ovim radionicama, bilo je zaista predivno iskustvo. Svi smo profitirali, ja sam osobno dobila priliku dječjem uzrastu pričati o hrani, približiti im nutricionizam kao znanstvenu disciplinu, dok su djeca dobila neka saznanja o hrani, životinjama i biljkama koje proizvode hranu i osnovne smjernice kako se snaći u prodavaonicama. Dobili su i proizvode lokalnih proizvođača meda i maslinova ulja. Bitno je širiti svijest o lokalnom proizvodu, o važnosti  čovjeka koji živi u našoj blizini i proizvodi nešto za nas.“– Tihana Pašalić, predavač

Početkom ove godine u planu su i nova predavanja izvan škola i vrtića, pridružite nam se!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...