Financirali smo i zadruge kroz natječaj za „male poljoprivrednike“

Financirali smo i zadruge kroz natječaj za „male poljoprivrednike“

Općina Runovići, sjedište je Braniteljsko socijalne radne zadruge (BSRZ) „ZIMA“. Kako bi aktivirao branitelje iz Općine koji su ostali bez posla ili koji su otišli u mirovinu, bivši branitelj i policajac Zoran Babić zajedno sa nekolicinom branitelja, 2008. godine osniva zadrugu, koja je od 2012. godine upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Zadruga je dobila ime po vojnoj akciji „ZIMA ’94.“.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2.) u iznosu od 111.607,5 kuna, BSRZ „ZIMA“ namjerava modernizirati i unaprijediti svoje poslovanje kupnjom pčelarske opreme te kupnjom poljoprivrednog zemljišta.

„Jako sam zadovoljna što su braniteljske zadruge i zadruge uopće prihvatljivi prijavitelji na natječaj za male poljoprivrednike. Naime, na 1. natječaju za male poljoprivrednike u konačnoj verziji zadruge nisu bile prihvatljive jer ih se kako mi je rečeno nije smatralo gospodarskim subjektom na što sam osobno intervenirala izravno komunikacijom Ministarstvu poljoprivrede jer isto nije bilo točno! Da prethodni razgovori i savjetovanja oko njihove prihvatljivosti nisu urodila plodom upozorio me g. Tomas iz Braniteljsko socijalno-radne zadruge „Pauk-Čeka“.  Tom izmjenom smo iz LAG-a omogućili financiranje zadruga kako na nacionalnim tako i na LAG natječajima. Iako je našim poljoprivrednicima jako važno da se razvijaju, rastu, a naročito u ovih područjima gdje je količina proizvodnje ograničena samim prirodnim obilježjima većina njih je opravdano skeptična prema suradnji u zadrugama. Na samim zadrugama je da u budućnosti opravdaju međusobno povjerenje zadrugara, da pošteno rade i djeluju kao Zadruga u pravom smislu riječi. Time će omogućiti kontinuiranu i dostatnu opskrbu kupaca kao bi domaći proizvod bio dostupniji. Svojim rastom omogućit će i formiranje proizvodnih organizacija što omogućuju izdašnije financiranje, ali ima i zahtjevnije uvjete naročito usporedno s količinama koje proizvode zadruge na našem području. Bez obzira na izuzetnu važnost malih poljoprivrednika, njihovo kvalitetno povezivanje neizostavan je preduvjet za povećanje ponude domaćeg proizvoda u turizmu i na tržištu uopće.– Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Zadruga ima registriranu punionicu meda koja je u najmu, a od opreme posjeduju 2 motokultivatora, prskalicu za vinograde, opremu za vrcanje meda, opremu za pravljenje satnih osnova, opremu za pravljenje pogača za ishranu pčela te ostalu sitnu pčelarsku opremu.

Obzirom da je zadruga u najmu zemljišta, dobivenom potporom zadrugari će kupiti zemljište od 1.000 metara kvadratnih. Na novokupljenom zemljištu planiraju posijati medonosno bilje (facelija- Phacelia tanacetifolia Benth.) koja će im služiti za ispašu pčela te će tako postići veći prinos meda po košnici, a iza pašnog vremena tu istu faceliju će koristiti i prodavati kao krmnu smjesu za ishranu stoke.

Osim zemljišta zadrugari će dobivenu potporu uložiti i u različitu opremu za pčelarstvo: topionik voska,  visokotlačni perač, te kombinirani hladnjak u kojem će moći adekvatno skladištiti matičnu mliječ i cvjetni prah. Uložiti će i u klima uređaj kojim će si omogućiti ugodniji rad u objektu u kojem vrcaju med, dok će si  kupnjom novog trimera olakšati posao košenja i uklanjanja trave i ostalog korova iz svojeg pčelinjaka koji su do sada radili ručno. Kupnjom navedene opreme zadrugarima će biti omogućen nastavak bavljenja pčelarstvom, proširenje i povećavanje trenutačne proizvodnje meda.

Zadruga „ZIMA“ u svom vlasništvu ima registrirano 60 košnica pčela. Glavni proizvod zadruge je prirodni med uz koji proizvode niz drugih pčelinjih proizvoda kao što su: propolis, matična mliječ i cvjetni prah.

Osim pčelinjih proizvoda zadrugari proizvode i autohtone suvenire od drveta (bukare, pletene demežane, krtoli…) koje prodaju na štandovima uz more duž Makarske rivijere.

Zadrugari pružaju i usluge cateringa za sve vrste prigoda. Sudjeluju i u znanstvenim istraživanjima, pa su tako sudjelovali u istraživanju o utjecaju mikrovalnog zračenja na medonosne pčele dr. vet. med. Perice Tucka.