LAG Adrion

Lokalna akcijska grupa “ADRION” udruga je  građana, poduzetnika, gradova i općina.

Lokalna akcijska grupa (u daljem tekstu LAG) “ADRION” postoji i djeluje od 2012. godine. Glavno područje djelovanja obuhvaća 3 grada i 16 općina u Splitsko – dalmatinskoj  županiji.

Glavni je cilj postojanja i djelovanja LAG-a “ADRION” povezivanje i umrežavanje lokalne uprave, gospodarskih subjekata i organizacija civilnog društva. Od 2012. do  15. travnja 2019.  LAG “ADRION” radi na 216  projekata ukupne vrijednosti 106 milijuna kuna.

U posljednjih 7 godina postojanja projektima smo obuhvatili 19 jedinica lokalne samouprave koje su u sastavu LAG-a Adrion: Grad Makarska,  Splitsko–dalmatinska županija, 50 poljoprivrednika od čega su 18 članovi LAG–a te 6 poljoprivrednih poduzeća, 4 obrta od čega su 2 članovi LAG–a, 3 komunalna poduzeća koji su članovi LAG–a, 4 poduzeća koja su članovi LAG–a, 17 javnih ustanova koje su članovi LAG–a, 6 organizacija civilnog društva od čega su 4 članovi LAG–a, 5 polaznika stručnog osposobljavanja radnika, 3 polaznice javnih radova, 16 polaznika programa voditelja poslovnice, 50-ak polaznika raznih ostalih programa (voditelj financijskog menadžmenta i kontrole, voditelj projekata EU-a, javna nabava, mljekari, voćari, pčelari…).

Kroz godinu LAG “ADRION” uz projekte na području javne infrastrukture (pomorsko dobro, vrtići, vatrogasni domovi, groblja,…); projekte za poljoprivrednu opremu i mehanizaciju malim poljoprivrednicima (plastenici, sustavi navodnjavanja, traktori,…); projekte za ruralni turizam  (quadovi, kanui, izgradnja i opremanje kuća za odmor, bazeni, …); projekte usmjerene na zapošljavanje osoba starijih od 50 godina za pomoć u kući te ostale projekte (osiguranje u poljoprivredi, oprema za proizvodnju vina, komposteri za udruge, samostane i građane, zdravi obroci za djecu,…) sudjeluje i u organizaciji najvećeg sajma domaćih proizvoda u Dalmaciji “Okusi Hrvatske”, a provodi i Lokalnu razvojnu strategiju.

Naša misija

Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko – dalmatinske županije.

Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.

Područja našeg djelovanja (3 grada i 16 općina)

Značenje našeg imena

„Adrion“ grč. je najstariji poznati naziv za Biokovo, a ujedno podsjeća na i na riječ „Adrias“ kako su Grci nazivali jadransko more. S obzirom, na povezanost podbiokovlja sa morem ne čudi da je i slogan Lokalne akcijske grupe „Adrion“ glasi – Gdje planina ljubi more

Do sada cilj je bio staviti planinu Biokovo u funkciju spajanja a ne razdvajanja užeg područja, a od proširenja i cijele Imotske i Omiške krajine uvažavajući njihove posebnosti u odnosu na prvotno podrućje djelovanja