Primjer dobre prakse s 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Balić Ivan

Primjer dobre prakse s 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Balić Ivan

U naselju Katuni na području općine Šestanovac, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Balić Ivan.  U trinaest godina starom OPG-u obitelj Balić se bavi stočarstvom.

Sredstvima dodijeljenim iz 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (6.3.1.), objavljenog 2017. godine, u iznosu od 113.389,5 kuna, OPG Balić Ivan modernizirao je i unaprijedio svoje poslovanje kupnjom poljoprivredne mehanizacije.

Nismo posjedovali vlastite strojeve i opremu, a usluge košenja, sakupljanja i baliranja trave nužne za prehranu stoke smo morali plaćati, što nam je stvaralo velike troškove na gospodarstvu, pa smo se stoga uz veliku pomoć LAG-a „ADRION“, odlučili prijaviti za potporu i tako kupili vlastitu mehanizaciju. Ovaj posao zahtijeva puno odricanja i cjelodnevan fizički rad, posebno u vrijeme janjenja i jarenja ovaca i koza. Međutim onaj tko voli ovaj posao, nije mu teško“.– rekao nam je Ivan Balić

Dobivenim sredstvima, u OPG-u Balić su kupili  traktor s priključcima (kosilica, prikolica, plug i balirka), pa će tako obrada zemlje, košnja i baliranje trave, odnosno priprema hrane za životinje biti znatno brža, efikasnija i jeftinija. Kupili su i automatsku muzilicu i tako si znatno olakšali proces mužnje, te tako stvorili uvjete za povećanje mliječnosti koza i proizvodnje mlijeka odnosno stvorili količine dostatne za proizvodnju sira koji do dobivanja potpore nisu proizvodili za prodaju. Do tada se mužnja obavljala ručno, što je zahtijevalo velike napore i iziskivalo mnogo vremena.

Ivan Balić, nositelj OPG-a je godinama radio u turizmu u hotelima diljem Makarske rivijere. Prihod koji je ostvarivao je bio nedovoljan za njega i suprugu, pa se stoga počeo baviti i poljoprivredom. Stočarstvo mu nije bilo strano jer je od djetinjstva pomagao majci u poslovima vezanima za uzgoj ovaca i koza. Ivan je 2007. godine osnovao poljoprivredno gospodarstvo te započeo proizvodnju s manjim brojem koza. Upornošću i velikom željom, Ivan Balić danas posjeduje 48 rasplodnih koza i 1 rasplodnog mužjaka koji su smješteni u zaseoku Balići u Katunima u velikoj štali od 100 m2.

Obitelj Balić prodaje mlijeko i meso od svojih koza i ovaca te proizvodi sir. Većinu svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu stalnim kupcima čije su povjerenje stekli višegodišnjim trudom i kvalitetom svojih proizvoda.

Novi traktor s priključcima, balirka i muzilica su im znatno uštedili na vremenu i unaprijedili gospodarstvo, pa su nakon realiziranja dobivene potpore mogli bez problema povećati proizvodni kapacitet svojeg gospodarstva kupnjom stada od 36 ovaca (autohtone pasmine dalmatinska pramenka) vlastitim sredstvima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Podijelite sadržaj s prijateljima...