Primjer dobre prakse s 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Balić Ivan

Primjer dobre prakse s 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Balić Ivan

U naselju Katuni na području općine Šestanovac, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Balić Ivan.  U trinaest godina starom OPG-u obitelj Balić se bavi stočarstvom.

Sredstvima dodijeljenim iz 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (6.3.1.), objavljenog 2017. godine, u iznosu od 113.389,5 kuna, OPG Balić Ivan modernizirao je i unaprijedio svoje poslovanje kupnjom poljoprivredne mehanizacije.

Nismo posjedovali vlastite strojeve i opremu, a usluge košenja, sakupljanja i baliranja trave nužne za prehranu stoke smo morali plaćati, što nam je stvaralo velike troškove na gospodarstvu, pa smo se stoga uz veliku pomoć LAG-a „ADRION“, odlučili prijaviti za potporu i tako kupili vlastitu mehanizaciju. Ovaj posao zahtijeva puno odricanja i cjelodnevan fizički rad, posebno u vrijeme janjenja i jarenja ovaca i koza. Međutim onaj tko voli ovaj posao, nije mu teško“.– rekao nam je Ivan Balić

Dobivenim sredstvima, u OPG-u Balić su kupili  traktor s priključcima (kosilica, prikolica, plug i balirka), pa će tako obrada zemlje, košnja i baliranje trave, odnosno priprema hrane za životinje biti znatno brža, efikasnija i jeftinija. Kupili su i automatsku muzilicu i tako si znatno olakšali proces mužnje, te tako stvorili uvjete za povećanje mliječnosti koza i proizvodnje mlijeka odnosno stvorili količine dostatne za proizvodnju sira koji do dobivanja potpore nisu proizvodili za prodaju. Do tada se mužnja obavljala ručno, što je zahtijevalo velike napore i iziskivalo mnogo vremena.

Ivan Balić, nositelj OPG-a je godinama radio u turizmu u hotelima diljem Makarske rivijere. Prihod koji je ostvarivao je bio nedovoljan za njega i suprugu, pa se stoga počeo baviti i poljoprivredom. Stočarstvo mu nije bilo strano jer je od djetinjstva pomagao majci u poslovima vezanima za uzgoj ovaca i koza. Ivan je 2007. godine osnovao poljoprivredno gospodarstvo te započeo proizvodnju s manjim brojem koza. Upornošću i velikom željom, Ivan Balić danas posjeduje 48 rasplodnih koza i 1 rasplodnog mužjaka koji su smješteni u zaseoku Balići u Katunima u velikoj štali od 100 m2.

Obitelj Balić prodaje mlijeko i meso od svojih koza i ovaca te proizvodi sir. Većinu svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu stalnim kupcima čije su povjerenje stekli višegodišnjim trudom i kvalitetom svojih proizvoda.

Novi traktor s priključcima, balirka i muzilica su im znatno uštedili na vremenu i unaprijedili gospodarstvo, pa su nakon realiziranja dobivene potpore mogli bez problema povećati proizvodni kapacitet svojeg gospodarstva kupnjom stada od 36 ovaca (autohtone pasmine dalmatinska pramenka) vlastitim sredstvima.