Primjer dobre prakse s 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Mate Bušelić

Primjer dobre prakse s 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Mate Bušelić

U Vrgorskom naselju Kozica, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mate Bušelić.  Otac Mate i sin Miljenko se uz određeni prekid već dugi niz godina bave pčelarstvom, pa se može reći da se pčelarstvo u ovoj obitelji prenosi s koljena na koljeno.

Sredstvima dodijeljenim iz 2. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (6.3.1.), objavljenom 2017. godine u iznosu od 113.389,5 kuna, OPG Mate Bušelić modernizirao je i unaprijedio svoje poslovanje kupnjom dodatne pčelarske opreme i povećao proizvodni kapacitet kupnjom novih pčelinjih zajednica.

Veliko hvala LAG-u „ADRION“ pri pomoći pri prijavi projekta na natječaj i izradi dokumentacije. Uvijek sam surađivao s LAG-om i naš OPG je postao pridruženi član. Iskreno, nisam se baš nadao potpori i više je optimizma od mene imala predsjednica LAG-a Dragica Vranješ“- Miljenko i Mate Bušelić

Do trenutka dobivanja potpore OPG je od opreme posjedovao vrcaljku, parni topionik bez preše, bačve, mlin za šećer i drugu pčelarsku opremu te čak 153 pčelinje zajednice. Odobrena sredstva u sklopu projekta, Mate i Miljenko su utrošili za kupnju novih 89 košnica i čak 76 novih pčelinjih zajednica te nove pčelarske opreme. Na taj način omogućili  su podizanje kvalitete i količine proizvodnje meda na svom OPG-u.

OPG Bušelić godišnje proizvede i do 1 tonu meda. Pčelinje zajednice obitelji Bušelić nalaze se u Vrgorskim Kozicama gdje OPG ima i svoju punionicu meda. Osim meda proizvode i ostale pčelinje proizvode: propolis, cvjetni prah i vosak.

Od 2014. godine, gospodarstvo je formiralo seleći pčelinjak te su s jednim dijelom pčelinjih zajednica, postali seleći pčelari. Pčele sele na područje Like (livadni med), Visa (med od ružmarina, planike i vrištine) te Biokova (proljetni i jesenski biokovski med). Također, ovisno o uvjetima, proizvode i medun (med od medne rose) sa stabla klen. 

Dugogodišnji rad, povjerenje stalnih kupaca i visoka kvaliteta proizvedenog meda, omogućili su obitelji Bušelić da budu prepoznatljivi i da gotovo svu prodaju mogu uspješno obaviti već na samom kućnom pragu. OPG Mate Bušelić sa svojim proizvodima često sudjeluje i na sajmu „Okusi Hrvatsku“ u Baškoj vodi organiziranom od strane LAG-a „ADRION“. Gospodarstvo je na temelju dosadašnje proizvodnje meda visoke kvalitete, osvojilo razne državne i međunarodne nagrade o čemu svjedoči više od 20 osvojenih zlatnih, srebrenih i brončanih odličja. U OPG-u su posebno ponosni na 2010. godinu, kada je gospodarstvo sudjelovalo na natjecanju „Dani meda u Hrvatskoj 2010.“ održanom u  Osijeku i sa svojim cvjetnim biokovskim medom osvojilo prvo mjesto u kategoriji „najbolji cvjetni med u Republici Hrvatskoj“. Na 3. Međunarodnom pčelarskom sajmu „Dalmatina 2012.“, održanom u Splitu, osvojili su prvo mjesto u kategoriji kvalitete, također za svoj cvjetni biokovski med. Veliki uspjesi ovog OPG-a pokazali su se i  2017. godine kada OPG Mate Bušelić sa svojim proizvodima sudjeluje u predstavljanju hrvatskih proizvoda na izložbi udruge „Via Dinarica“ održane u Europskom parlamentu u Bruxelles-u.

Zbog povećane potražnje za kvalitetnim proizvodima, gospodarstvo se u budućnosti planira širiti i modernizirati kako bi proizvodi bili što kvalitetniji i konkurentniji.