Primjer dobre prakse s 3. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Budić Toma

Primjer dobre prakse s 3. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Budić Toma

Na području općine Ciste Provo u malom naselju Aržano, tik uz samu granicu, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Budić Toma. Obitelj Budić  se već desetljećima bavi uzgojem jabuka, stočarstvom i pčelarstvom.

Sredstvima dodijeljenim iz 3. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (6.3.1.), objavljenom 2018. godine, u iznosu od 111.187,5 kuna, OPG Budić Toma modernizirati će i unaprijediti svoje poslovanje kupnjom različite poljoprivredne mehanizacije, strojeva te opreme za pčelarstvo.

Postojeća poljoprivredna mehanizacija i oprema OPG-a Budić je zastarjela i onemogućava daljnji napredak u proizvodnji. Vrcaljka za med je stara čak 40 godina i s obzirom da je ručna otežava i usporava proces proizvodnje meda, kao i stari motokultivator koji koriste u voćnjaku.

Kupnjom novog motokultivatora, kosilice i pile bračni par Budić će si uštediti na vremenu, povećati produktivnost i olakšati si posao u polju. Nabavkom opreme za pčelarstvo obnoviti će i poboljšati stanje postojećih pčelinjih zajednica u OPG-u, dok će kupnjom moderne automatske vrcaljke za med ubrzati sam proces vrcanja i dobivanja meda iz pčelinjih saća. Mužnja krave se do sada na  OPG-u obavljala ručno, što je jako zamorno, pa će si kupnjom automatske muzilice olakšati postupak sakupljanja mlijeka na gospodarstvu i smanjiti udio ljudskog rada.

90tih godina bračni par Budić je ostao bez posla. Kako žive na selu odlučili su proširiti svoju poljoprivrednu proizvodnju i otvoriti OPG. Danas su supružnici Budić u mirovini i ne odustaju od poljoprivrede.  Sa skromnih nekoliko pčelinjih zajednica „došli“ su na čak 80 današnjih. Košnice iskusnog pčelara Tome, zimi i dijelom sezone borave u Aržanu, a tijekom ostalog dijela sezone ih obitelj Budić seli na područje Knina (bagremova paša) te na područje Kistanja (paša drače).

„Naše vrijedne pčele na području rodnog Aržana imaju ispašu livade i vriska. Najponosniji smo na naš med od vriska s kojim smo osvojili prvo mjesto na Međunarodnom pčelarskom sajmu „Dalmatina“ u Splitu 2017. godine“. rekao nam je bračni par Budić

Osim pčelinjeg meda obitelj Budić od pčela proizvodi i prodaje propolis, matičnu mliječ te matice za nove pčelinje zajednice.

Iako ima čak 40 godina iskustva u pčelarenju Toma je uvijek spreman za unaprjeđivanje svojeg znanja i učenje o novim tehnologijama u pčelarstvu, pa tako redovito pohađa predavanja organizirana od strane Hrvatskog pčelarskog saveza.

Osim pčelarstva i stočarstva, obitelj Budić ima i manji voćnjak jabuka, krušaka i šljiva.

„U svojem voćnjaku sam posadio sorte jabuke Jonagold i Zlatni delišes, međutim takve introducirane sorte „traže“ veliki broj tretiranja kemijskom sredstvima. S obzirom da na području Ciste Provo ima starih stabala domaćih sorti jabuke kojima prijeti izumiranje, odlučio sam stabla jabuke iz svojeg nasada precijepiti našim starim sortama. Naše autohtone sorte gotovo da ne treba tretirati pesticidima tako da sam si omogućio proizvodnju ukusnijih, potpuno zdravih i ekoloških plodova jabuke.“ – Toma Budić

Obitelj Budić se bavi i proizvodnjom mlijeka. Imaju jednu mliječnu kravu, križanca pasmina simentalac i holstein. Od ostalih životinja uzgajaju svinje i kokoši nesilice za svoje potrebe.

Obzirom na dugogodišnju proizvodnju i kvalitetu svojih proizvoda, supružnici Budić sve svoje proizvode uspiju prodati na kućnom pragu stalnim i vjernim kupcima. „Tko jedanput kupi naše proizvode, uvijek se vrati ponovno“ – rekao nam je Toma.