LAG „ADRION“ financira kupnju nove poljoprivredne mehanizacije – OPG Radovčić Jure iz Omiša

LAG „ADRION“ financira kupnju nove poljoprivredne mehanizacije – OPG Radovčić Jure iz Omiša

Mjesto Kostanje, sastavni dio nekadašnje Poljičke Republike, a danas Općine Omiš, sjedište je šesnaest godina starog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Radovčić Jure. Na svom OPG-u, obitelj Radovčić se uspješno bavi proizvodnjom voća, cvijeća i različitog povrća. Juri, nositelju ovog malog OPG-a, podršku daju i u polju pomažu supruga i njihovo troje djece i cijela obitelj živi isključivo od svoje poljoprivrede.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2.) u iznosu od 111.607,5 kuna, OPG Radovčić Jure namjerava modernizirati i unaprijediti svoje poslovanje kupnjom nove poljoprivredne mehanizacije.

Gospodina Juru Radovčića upoznali smo tek po predstavljanju projekata, što nije ni čudo jer je cijela njegova obitelj uključena u rad na gospodarstvu. Poljoprivredna proizvodnja im je jedini i osnovni izvor prihoda, tako da nam je drago da smo prepoznali ovaj OPG duge tradicije. Izravno trže svoje proizvode na Makarskoj tržnici. Rade „od jutra do mraka“, ali ipak važno je da su prepoznali naš natječaj i podnijeli ispravnu i potpunu prijavu iako im uz poljoprivrednu proizvodnju malo vremena preostane za razne radionice koje su dostupne poljoprivrednicima što znači da smo i mi u LAG-u izabrali dobre kanale informiranja onih kojima su ove potpore najvažnije. Upoznavajući ovog gospodina vidjeli smo da mu je već duže vremena bila želja kupiti novi traktor za koji nije imao mogućnosti. Vidljivo je da dobro poznaje potrebe kvalitetne i optimalne mehanizacije i da se ne „zalijeće“ što kod mlađih poljoprivrednika zna biti slučaj. Zato svakome savjetujemo da postupa isto, odnosno da kroz poticaje nabavlja ono što bi i nabavio vlastitim novcem kojeg u budućnosti zaradi. Bez obzira što se radi o bespovratnim sredstvima, nekvalitetna oprema može postati teret, a ne korist!“ – Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Stara, dotrajala i neefikasna postojeća mehanizacija OPG-a, otežavala je rad u polju i onemogućavala je napredovanje gospodarstva. Dobivenom potporom g. Jure Radovčić je već kupio novi traktor (na slici) od 40 KS i odgovarajuće priključke (frezu, kardan freze i jednobrazni plug). Ulaganjem u novu i snažniju mehanizaciju, Jure i njegova obitelj će moći brže i efikasnije provoditi poljoprivredne radove i uštedjeti na vremenu.

Najveći dio svojih poljoprivrednih proizvoda prodajem stalnim mušterijama na tržnici u Makarskoj, dok manje količine prodajem na veletržnici u Splitu. Kvalitetnim proizvodima i poštenim odnosom prema svojim kupcima uspijevam prodati sve što proizvedemo.– rekao nam je Jure Radovčić

Od voćaka, Obitelj Radovčić najviše uzgaja breskve, čak 180 stabala. S obzirom na zahtjevnost uzgoja breskve (novi štetnici, jaka uvozna konkurencija) Jure se sve više okreće drugim voćnim vrstama kao što su trešnja, višnja i smokva. Uzgajaju i masline, i to 120 stabala, tradicionalno najzastupljenijih domaćih sorata: najviše Oblice, a zatim Levantinke. Proizvode manju količinu cvijeća (statice i ostalo rezano cvijeće) za prodaju u vrijeme Svih svetih i Dušnog dana. Značajan dio njihove poljoprivredne proizvodnje otpada na različito povrće koje nude na svom štandu u Makarskoj. U ljetnom periodu najviše proizvode: rajčicu, papriku i blitvu, dok na jesen proizvode kupus, kelj, domaću raštiku, brokulu, cvjetaču, salatu, mrkvu itd.

U OPG-u Radovčić Jure planiraju u budućnosti svoju proizvodnju proširiti sadnjom šljiva, jabuka i dodatnih nasada smokava te planiraju povećati postojeće proizvodne količine povrća.