U SKLOPU EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA LAG ADRION POKLONIO IZLET U ZADVARJE OSNOVNOŠKOLCIMA!

U SKLOPU EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA LAG ADRION POKLONIO IZLET U ZADVARJE OSNOVNOŠKOLCIMA!

LAG „Adrion“ je u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja koji se svake godine održava od 30. svibnja do 5. lipnja, organizirao izlet u Zadvarje za djecu iz osnovnih škola s područja Gradca, Podgore, Tučepa i Baške Vode, a koja su najaktivnija u svojim školskim zadrugama.

Cilj ovog izleta pod nazivom „Upoznaj tradiciju svoga kraja“ je bio educirati i upoznati djecu s primorskog djela LAG-a sa zdravim načinom života u skladu s prirodom i tradicijom.

Djeca su s djelatnicima Nikolom Kapitanovićem i Ivom Mlinjarić te voditeljicom LAG-a Dragicom Roščić uz vodstvo predstavnika svojih škola po dolasku u Zadvarje obišli tradicionalni sajam koji se već dugi niz godina održava svakog utorka na kojem poljoprivrednici iz cijele Hrvatske izlažu svoje proizvode. Na sajmu su upoznali mnoge proizvođače te kupili svježe trešnje, jaja, cvijeće i kušali domaće proizvode. Na njihovu žalost unatoč pozivima djedovima i bakama nisu dobili dozvolu roditelja da kupe kuniće, piliće i janjce. 🙂

Upoznali su se s proizvodnjom „gumaša“ ili “autaša”, tj. cipela koje se proizvode od kože i automobilskih guma po kojima su i dobile naziv. Gumaše još uvijek proizvodi lokalni postolar Krnić, koji im je svojom veselom i slikovitom prezentacijom objasnio proces izrade i njihovu svrhu. Gumaši su bili vrsta obuće u čijoj proizvodinji se je reciklirao materijal zbog čega su bile povoljnije, a glavna odlika im je velika izdržljivost koja je bila potrebna za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti na krškom području. Danas one kako nam je obrtnik Krnić rekao, iz Zadvarja putuju u razne krajeve kao što su bolnice u Švicarskoj, a ljudi ih vole nositi i zbog tradicije.

Nediljko Nogalo vlasnik tradicijskog obrta koji je nedavno osigurao dodatna sredstva za rad zahvaljujući LAG-u “Adrion” objasnio im je način proizvodnje brava, kosira, peka, motika i ostalog. Djeca su učila o raznim vrstama alata koji se razlikuju po različitim djelovima Hrvatske. Saznali su koje se drvo koristi u proizvodnji, kako postoji čak 35 vrsta motika u Hrvatskoj koje uvjetuje tlo koje se obrađuje i još mnogo toga.

Na kraju obilaska smo ih počastili domaćim fritulama, uštipcima, poklonili majice i olovke koje su zaslužili odgovorima na pitalice te su posjetili vodopad Gubavica koji se nalazi u donjem toku rijeke Cetine kako bi vidjeli odakle dolazi voda u njihove domove.