ZAVRŠENE AKTIVNOSTI PROJEKTA LAG-A „UČINIMO OTPAD KORISNIM“ ZA 2017.G.

ZAVRŠENE AKTIVNOSTI PROJEKTA LAG-A „UČINIMO OTPAD KORISNIM“ ZA 2017.G.
LAG „Adrion“ je završio projektne aktivnosti projekta „Učinimo otpad korisnim“, 29. svibnja 2017. g. U sklopu projektaBraniteljska zadruga Zima izradila je 5 kompostera koji su postavljeni u 2 vrtića i 3 škole.
Komposteri se sada nalaze u Dječjem vrtiću – Imotski, ispostava Vinjani Donji, Dječjem vrtiću „Pčelica“ u Vrgorcu, te u osnovnim školama u Gradcu, Tučepima i Podgori.
Projekt je  sufinanciran sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz Programa podizanja razine svijesti o okoliša na području Splitsko–dalmatinske županije. Cilj projekta je podići razinu svijesti o očuvanju okoliša, a ponajprije odvajanju različitih vrsta otpada te usađivanju navike o tome od malih nogu.
Djelatnici LAG-a „Adrion“ Ante Lendić, Iva Mlinjarić te voditeljica LAG-a i saborska zastupnica Dragica Roščić, posjetili su sve vrtiće i škole koje su sudjelovale u projektu te tom prilikom donijeli kalifornijske gliste koje su za ovaj projekt donirali članovi Braniteljske zadruge „Patriot“ i Vedran Pezelj.
Kalifornijske gliste pomažu kod brže proizvodnje komposta, te sprečavaju neugodne mirise koji se često javljaju prilikom velikih vrućina.
Djelatnici LAG-a su izradili i brošure o kompostiranju koje su prilagođene svim uzrastima te ih poklonili vrtićima i školama. Vrtićanci i školarci su već poprilično aktivni u ovom kratkom vremenu od početka provedbe projekta skupili otpada kojeg slažu u kompostanu, te zajedno sa tetama i učiteljima sudjeluju u svim aktivnostima poput zalijevanja i miješanja otpada kako bi njihov kompost bio što kvalitetniji. Kompost iz vlastite proizvodnje koristiti će u svojim vrtovima za sadnju cvijeća, maslina i povrća koje sami uzgajaju.
Voditeljica i saborska zastupnica Dragica Roščić najavila je da ćemo sljedeće godine pokušati osigurati nova sredstva kako bi smo osigurali kompostere za kućanstva te se je zahvalila svim djelatnicama i djelatnicima vrtića i škola na suradnji i aktivnom sudjelovanju u projektu!