Raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima najavljeno za 28. rujna

Raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima najavljeno za 28. rujna

Raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1. potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima je planirano za 28. rujna 2015. godine i trajat će do 23. prosinca 2015.

Riječ je o podmjeri gdje korisnicima stoji na raspolaganju 50.000 eura bespovratnih sredstava iz Fonda za ruralni razvoj, od čega se 30% isplaćuje avansno, nakon prihvaćanja poduzetničkog projekta.

Na spomenuti natječaj mogu se javiti poljoprivrednici koji su stariji od 18 godina i mlađi od 40 godina te koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Osnovni uvjet jest da svatko tko se javlja na natječaj mora izraditi poslovni plan gdje definira ciljeve koje je dužan ostvariti. Poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu pripada ekonomskoj veličini od 8.000 eura do 49.999 eura. Uvjet je da korisnik ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu. Prednost će imati nezaposlene osobe.

Potencijalni korisnicima putem ove mjere na raspolaganju stoji širok spektar aktivnosti za jačanje konkurentnosti obiteljskog gospodarstva: od kupnje sadnog materijala, domaćih životinja, poljoprivredne opreme i mehanizacije, zemljišta, poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, uređenje postojećih višegodišnjih nasada. U prihvatljive aktivnosti spadaju i marketinške aktivnosti kao i dodatna edukacija poljoprivrednika, kao i financiranje operativnih aktivnosti OPG-a.