Primjer dobre prakse sa 6. LAG natječaja “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Primjer dobre prakse sa 6. LAG natječaja “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Ovog tjedna po primjer dobre prakse odlazimo u Vrgorac, na OPG Milan Franić.
Premda mlado poljoprivredno gospodarstvo, dosad su postigli brojne rezultate.
Nositelj OPG-a Milan Franić treća je generacija poljoprivrednika u svojoj obitelji te se uz primarni posao, nastoji što više baviti i poljoprivredom.
Iako se uzgoj na OPG najviše odnosi na vinovu lozu, ni ovaj OPG nisu zaobišle jagode, najpoznatiji proizvod ovog područja, pa je tako Milan Franić predsjednik udruge Vrgoračke jagode.
Kako smo ranije spomenuli, najveća proizvodnja odnosi se na vinograde. Nositelj OPG-a sam je iskrčio stare nasade vinograda i podigao nove nasade te dogovorio otkup grožđa.
Zbog neadekvatne opreme koju je OPG posjedovao za obradu tla, nositelj OPG-a Milan Franić prijavio se na natječaj LAG-a Adrion 2.1.2. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.
Ostvarenom potporom u iznosu od 15000 € kupljen je deponator gnojiva koji je poboljšao kvalitetu gnojidbe trajnih nasada vinograda, zatim malčer pomični za usitnjavanje grana nakon rezidbe, pumpu za navodnjavanje za sustav kap-po-kap za navodnjavanje trajnih nasada vinograda te baterijske škare za obrezivanje vinove loze.
Provedenim aktivnostima ostvareni su ciljevi projekta modernizacije i unaprjeđenja poljoprivrednog gospodarstva.