LAG ADRION posjetio LAG iz Poljske

LAG ADRION posjetio LAG iz Poljske

Ured LAG-a Adrion je ovog tjedna, točnije 29. svibnja ugostio 25 predstavnika LAG-a Bory Dolnoslaskie iz Poljske. 

Kolege iz Poljske upoznali smo s područjem LAG-a Adrion te s radom LAG-a i ostvarenim rezultatima u prošlom Programskom razdoblju, kao i budućim aktivnostima za Programsko razdoblje 2023-2027.

Predstavnici LAG-a Bory Dolnoslaskie na čelu s predsjednikom LAG-a Mariuszom Leszczynskim, ispričali su nam svoja iskustva u provedbi Lokalne razvojne strategije i načinom funkcioniranja LAG-ova u Poljskoj. 

Nakon razmjene iskustva i posjete slapu Gubavica u Zadvarju, predstavnike LAG-a upoznali smo s primjerima dobre prakse, odnosno poljoprivrednim gospodarstvima koji su svoje projekte financirali iz Programa ruralnog razvoja RH. 

Za prezentaciju jednog takvog gospodarstva posjetili smo Jurin dvor u Šestanovcu, na čijem se gospodarstvu nalazi ekološki maslinik, a cijeli proces i priču o gospodarstvu prisutnima je ispričao domaćin gospodarstva Božo Vukušić. 

Isto tako, predstavnike poljskog LAG-a upoznali smo i turističkom ponudom koju područje LAG-a Adrion nudi, pa smo tako posjetili Povijesni muzej Poljica u Gatima, gdje su prisutni imali priliku vidjeti etnografsku zbirku koja podsjeća na davne dane poljičke autonomije.

Isto tako, predstavnici LAG-a imali su priliku degustirati proizvode s OPG-ova i ponijeti u Poljsku okuse ovog područja.

Za kraj susreta predstavnici LAG-a Bory  Dolnoslaskie i LAG-a Adrion izrazili su želju za novim susretima i budućom suradnjom u novom Programskom razdoblju 2023-2027.