Primjer dobre prakse sa 6. LAG natječaja “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Primjer dobre prakse sa 6. LAG natječaja “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Ovaj tjedan donosimo vam primjer dobre prakse iz Imotskog, odnosno iz Vinjana Donjih. U sklopu posjete lokaciji ulaganja projektima koji su ostvarili potporu putem natječaja LAG-a Adrion iz Programa ruralnog razvoja RH, posjetili smo OPG Zoran Škeva. 

Ukupna obradiva površina ovog poljoprivrednog gospodarstva je nešto više od 1 ha, od čega se polovica koristi na ječam, a ostatak na povrće i vinovu lozu. 

Od stočarske proizvodnje imaju još i 50 kljunova kokoši nesilica i pijetlova te 4 grla svinja za tov. 

Najveći izazov s kojim se OPG već godinama suočava je neadekvatna mehanizacija, što je zahtijevalo dodatne troškove, odnosno korištenje usluga drugih poljoprivrednika koji su imali potrebnu opremu za obradu tla. 

Ostvarenom potporom na natječaju LAG-a Adrion 2.1.2. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 15 000 EUR-a, nositelj OPG-a, Zoran Škeva kupio je traktor i priključak i na taj način reducirao dodatne troškove na svom OPG-u i povećao urod zbog pravovremene obrade tla, a samim time došlo je i do povećanja prihoda od prodaje.

Kupljenom opremom i mehanizacijom ostvareni su ciljevi projekta-modernizacija poslovanja OPG-a i unapređenje proizvodnje.