Primjer dobre prakse s 4. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Primjer dobre prakse s 4. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Sjedište OPG-a Danja Vranješ nalazi se u mjestu Kljenak na vrgoračkom području gdje mlada obitelj Vranješ ima kuću i rado boravi sa svojih troje djece.

 „Suprug se već dulje vremena intenzivno bavi pčelarstvom i ugostiteljstvom, te smo odlučili osnovati i OPG kojem ću ja biti nositelj. Polako me je kroz svoj rad uvodio u cjelokupni proces, od formiranja pčelinjih zajednica, pronalaska adekvatnog staništa, do samog procesa obrade finalnog proizvoda – meda, propolisa, matične mliječi. Kroz veliki broj stručne literature, te kroz odlaske na sajmove i sastanke udruge Pčelara, samostalno sam prikupljala sva potrebna znanja i iskustva stručnih timova podrške, koje sam svakodnevno primjenjivala i u svom samostalnom radu s pčelama.“ – Danja Vranješ, nositeljica OPG-a

Po osnivanju, OPG je brojio samo 30 pčelinjih zajednica od kojih bi godišnje dobila oko 700 kg meda meduna. Tako je polako, uz podršku supruga Olivera koji je iskusan i nagrađivan pčelar, upoznala rad s pčelama, odnosno potrebe i potencijal samog pčelarstva. Danja, koja je nositelj gospodarstva se ujedno i zaposlila na njemu. Obzirom da je od osnivanja prošlo tek nekoliko godina, poslovni rezultat je za sada već jako dobar i sa visokim proizvodnim potencijalom.

Dodijeljenim sredstvima udvostručila je broj pčelinjih zajednica i kupila glavninu opreme neophodne za bavljenje pčelarstvom: vrcaljku, parni topionik za vosak, kompresor, stol za otklapanja saća, mlin za šećer, nukleuse, košnice itd. Kako osim modernizacije opreme, za cilj ima i unapređenje i povećanje proizvodnog kapaciteta te viziju diverzifikacije ponude pčelinjih proizvoda, odlučila je uložiti sredstva i u stroj za pakiranje ugostiteljskog meda kako bi na taj način predstavili ljudima pravi cvjetni biokovski med.

Osim meda, OPG Danja Vranješ proizvodi i druge pčelinje proizvode kao što su propolis, matična mliječ te prirodna kozmetika.

Svoje proizvode prodaju dijelom na kućnom pragu, vrše dostave meda na kućne adrese, a dugi niz godina su sudionici sajma ”Okusi Hrvatsku” u Baškoj Vodi, ali i drugih manifestacija.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...