Primjer dobre prakse s 4. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Primjer dobre prakse s 4. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

U Imotskom polju, točnije u naselju Zmijavci, smjestilo se poljoprivredno gospodarstvo Ivan Gudelj. Riječ je o mladom policajcu, ocu troje djece, koji se zajedno sa svojom obitelji cijeli život bavi poljoprivredom.

Na svom imanju godišnje posade više tona kukuruza za ishranu prasadi, a posjeduju i 30-ak pčelinjih zajednica. Bave se i vinogradarstvom gdje se na oko 3000 trsova uzgaja dijelom autohtona kujundžuša, a dijelom vranac, a proizvedeno vino se uglavnom proda.

Danas najveću opasnost za hrvatska sela predstavlja odlazak mladih. I ova peteročlana obitelj je bila pred takvom odlukom, ali ipak odlučili su se odlučili graditi budućnost u svojoj domovini. Okrenuli su se financiranju iz europskih fondova i prijavili na LAG-ov natječaj za male poljoprivrednike, te uz pomoć dobivenih 15.000 eura postojeću zastarjelu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu zamijenili novijim traktorom s prikolicom i priključnim plugom, roto kosilicom i frezom, što je uz kupnju novog motokultivatora pridonijelo lakšem i bržem procesu obrade tla i uštedi vremena, što je jako bitno s obzirom na ostale mnogobrojne obveze.

Ulaganje je išlo i u smjeru razvoja pčelarstva gdje se nabavkom 40 novih košnica povećala godišnja proizvodnju meda, a nova vrcaljka i stol za otklapanje saća su proizvodnju domaćeg meda podignuli na višu razinu. Dobivenim sredstvima poboljšali su kvalitetu svog života na selu i pokušali dosadašnji hobi pretvoriti u posao koji će donijeti dodatne prihode na gospodarstvu i doprinijeti ugodnijem životu njihove obitelji u ruralnom području, te se nadamo da će svojim primjerom motivirati i druge da ostanu živjeti na selu i da uvide da na takav način također mogu ostvariti sve svoje vizije.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...