Primjer dobre prakse s 4. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Primjer dobre prakse s 4. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

U Imotskom polju, točnije u naselju Zmijavci, smjestilo se poljoprivredno gospodarstvo Ivan Gudelj. Riječ je o mladom policajcu, ocu troje djece, koji se zajedno sa svojom obitelji cijeli život bavi poljoprivredom.

Na svom imanju godišnje posade više tona kukuruza za ishranu prasadi, a posjeduju i 30-ak pčelinjih zajednica. Bave se i vinogradarstvom gdje se na oko 3000 trsova uzgaja dijelom autohtona kujundžuša, a dijelom vranac, a proizvedeno vino se uglavnom proda.

Danas najveću opasnost za hrvatska sela predstavlja odlazak mladih. I ova peteročlana obitelj je bila pred takvom odlukom, ali ipak odlučili su se odlučili graditi budućnost u svojoj domovini. Okrenuli su se financiranju iz europskih fondova i prijavili na LAG-ov natječaj za male poljoprivrednike, te uz pomoć dobivenih 15.000 eura postojeću zastarjelu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu zamijenili novijim traktorom s prikolicom i priključnim plugom, roto kosilicom i frezom, što je uz kupnju novog motokultivatora pridonijelo lakšem i bržem procesu obrade tla i uštedi vremena, što je jako bitno s obzirom na ostale mnogobrojne obveze.

Ulaganje je išlo i u smjeru razvoja pčelarstva gdje se nabavkom 40 novih košnica povećala godišnja proizvodnju meda, a nova vrcaljka i stol za otklapanje saća su proizvodnju domaćeg meda podignuli na višu razinu. Dobivenim sredstvima poboljšali su kvalitetu svog života na selu i pokušali dosadašnji hobi pretvoriti u posao koji će donijeti dodatne prihode na gospodarstvu i doprinijeti ugodnijem životu njihove obitelji u ruralnom području, te se nadamo da će svojim primjerom motivirati i druge da ostanu živjeti na selu i da uvide da na takav način također mogu ostvariti sve svoje vizije.