Primjer dobre prakse s 5. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Primjer dobre prakse s 5. LAG ADRION natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“

Tvrtko Babić, građevinar po zanimanju, pčelarstvom se počeo baviti iz hobija 2005.g. nakon umirovljenja u hrvatskoj vojsci. Počeci su bili skromni, sam je izrađivao košnice i opremu, ali nije mu bilo teško jer se pčelarenjem bavi iz ljubavi, ali naravno da se od toga ima i koristi. S vremenom je stekao bogato iskustvo i odlučio povećati broj pčelinjih zajednica, tako da ih sada broji oko 90 komada. Kako je to postao dosta veliki broj, odlučio je 2020.g. osnovati OPG radi same prodaje meda i pčelinjih proizvoda. Lokacija OPG-a se nalazi uz glavnu županijsku cestu koja prolazi kroz mjesto Runović, u općini Runovići, što olakšava i samu prodaju. Namjera mu je proizvoditi minimalno 1000 kg meda, propolisa i peludi, iako su mu kao stacioniranom pčelaru, prihodi minimalni i variraju od 5-15 kg. Najveći rizici s kojima se suočava su, kako kaže, „čudljiva priroda“, odnosno klimatske promjene izražene kroz vremenske ekstreme, ali i mali prinosi meda na ovom području, uglavnom od ispaše lucerne u obližnjem polju i manjim dijelom u brdu.

Jedan od glavnih razloga prijave projekta na LAG-ov natječaj bila je nemogućnost držanja pčelinjih zajednica u ovom omjeru sa ovakvom opremom.

„Pošto sam uložio vlastita sredstva u podizanje pčelinjih zajednica i kupnju košnica, shvatio sam da je to tek pola posla. Oprema koju sam posjedovao nedostatna je i stara za servisiranje ovolikog broja košnica te da ne bi bio prisiljen smanjivati njihov broj, hitno sam trebao modernizirati opremu i mehanizaciju“, kaže nam Tvrtko.

Svoj OPG uspješno je modernizirao zahvaljujući potpori iz EU fondova. Točnije sa trećeg natječaja  LAG – a „Adrion“ za provedbu tipa operacije 2.1.2. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, koja je usklađena s tipom operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Prijavio se i odobrena su mu sredstva u visini 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti koja su mu poslužila za kupnju sljedeće opreme: mini traktora – čime je znatno je olakšao transport pčelinjih zajednica po mikro lokacijama po općini Runovići, električne vrcaljke – čime je zamijenio zastarjelu ručnu, a kupio je i pet sakupljača pčelinjeg otrova koji se sve više cijeni kao pčelinji proizvod. Budući da se pašnjaci nalaze na više lokacija dobro su došle i digitalne vage, a kupljeno je još i druge potrebne opreme.

Kaže nam kako za svoje proizvode ima uglavnom stalne kupce, susjede i sve druge koji znaju što je dobar med, cvjetni prah, propolis i dr. te nema nikakvih problema sa prodajom jer se radi o manjim, ali kvalitetnim količinama.