Potpisano 12 novih ugovora o financiranju ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna koje generiraju 14 novih radnih mjesta

Potpisano 12 novih ugovora o financiranju ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna koje generiraju 14 novih radnih mjesta

DO SREDSTAVA UZ POMOĆ LAG – A – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je u proljeće 2018. g. raspisala dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja i to za tip operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima te 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima.

LAG ADRION je pružio pomoć pri prijavi 14 projekata od kojih se 10 odnosi na nepoljoprivredne djelatnosti, a 4 na mlade poljoprivrednike ukupne vrijednosti 4.984.800,00 kn. Uskoro nas očekuje i potpisivanje Ugovora za dva mlada poljoprivrednika čiji će projekti biti odobreni u narednom razdoblju.

LAG ADRION je održao sastanak sa svakim korisnikom kako bi dogovorili buduće korake u provedbi i odgovorili na sva pitanja koja se tiču računovodstvenih i poreznih pravila te pravila kategorizacije objekata.

Jedan korisnik je izjavio: „ Žena mi napokon mijenja traktor koji je godinu dana mlađi od njenog muža, iz 1973 su“, što svjedoči u kakvim sve uvjetima i zastarjelom mehanizacijom rade naši poljoprivrednici te da će im ova sredstva dati vjetar u leđa. Između ostalog doznali smo da će nova mehanizacija ubrzati proces obrade tla za koji je nekada bilo potrebno i do dva dana na samo 2 sata kao i da će se novim nasadima povećati proizvodnja za 100%.

Također, jedan mladi poljoprivrednik je preuzeo gospodarstvo od svog oca te će ovim projektom pokušati ponovno podići na noge obiteljsku tradiciju koja nije odoljela izazovima gospodarske krize. Poljoprivrednici koji se upuštaju u „novu“ djelatnost naglasili su kako će svoje poljoprivredne proizvode nuditi gostima koje će primati na svojim seoskim domaćinstvima. Dodajmo i to da će se ovim projektima broj ukupnih seoskih domaćinstava na nacionalnoj razini povećati za čak 3%.

Ovim projektima očuvati će se 3 radna mjesta te će se otvoriti 12 novih radnih mjesta.

Ovakvi natječaji su izvrsna prilika za razvoj ruralnih područja i mladih poljoprivrednika, a LAG ”ADRION” svoju pomoć u pripremi i prijavi projekta na natječaj ne naplaćuje kao i samo vođenje korisnika za vrijeme realizacije projekta.

LAG ”ADRION” je odlučio bolje Vas upoznati s ovogodišnjim uspješnim projektima i njihovim Nositeljima kroz tjedne članke ”Svaki tjedan, projekt jedan!”.

Ako i Vi želite do sredstava uz pomoć LAG – a stojimo Vam na raspolaganju.