POKRENUTO OSNIVANJE PLATFORME LAG-OVA UNUTAR HMRR-A

POKRENUTO OSNIVANJE PLATFORME LAG-OVA UNUTAR HMRR-A

U utorak, 19. siječnja 2016. g. u Zagrebu u prostorijama udruge DOOR, predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR-a) Tomislav Panenić iznio prijedlog osnivanja platforme LAG-ova unutar HMRR-a.

Predsjednik HMRR-a naglasio je da je upravo LEADER model onaj koji će ruralnim sredinama omogućavati razvoj te se kao takav može koristiti i u distribuciji sredstava sa svih razina upravljanja.

Osnivanje platforme LAG-ova je ideja o kojoj se već duže vrijeme raspravlja unutar HMRR-a, obzirom da same Lokalne akcijske grupe (LAG-ovi) u vrijeme osnivanja HMRR-a nisu postojale, a danas čine većinu članstva same Mreže. Važno je naglasiti da je i upravo HMRR pomogao osnivanje prvih LAG-ova u Hrvatskoj.

Dragica Roščić, članica Upravnog odbora Mreže i voditeljica LAG-a “Adrion” pozdravila je ovu ideju i istakla je da je ovo nastavak uspješnog razvoja Mreže koja je prije godinu dana intenzivno počela raditi na provođenju ravnomjernih aktivnosti u svim dijelovima Hrvatske i teritorijalnoj ravnomjernoj zastupljenosti članova , a koja danas broji i jedan referentan broj članova – LAG-ova te je sazrelo vrijeme za ovakvu platformu.

Kao domaćin i predstavnik osnivača Mreže inicijativu je pozdravila i direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić, koja je naglasila važnost ove ideje kao alata utjecaja na nacionalne, ali i na europske politike.

Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR je mreža udruga koja se zalaže za održiv razvoj ruralnih područja Hrvatske. Članice zajedničkim djelovanjem, umrežavanjem, partnerstvom i prijenosom znanja pridonose poboljšavanju uvjeta za cjelovit razvoj i kvalitetan život u ruralnim područjima. Načela djelovanja HMRR-a zasnivaju se na uvažavanju propisa o ruralnom razvoju i dobroj praksi.

Ključne riječi: Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Program ruralnog razvoja 2014-2020, Lokalne akcijske grupe