PO PRIMJERE DOBRE PRAKSE U LAG ADRION DOŠLI PREDSTAVNICI 22 POLJSKA LAG-a

PO PRIMJERE DOBRE PRAKSE U LAG ADRION DOŠLI PREDSTAVNICI 22 POLJSKA LAG-a

S ciljem upoznavanja uspješnih primjera EU projekata drugih država članica EU čak 22 predstavnika LAG -ova iz Poljske na čelu s predstavnikom lublinskog vojvodstva posjetila su LAG „Adrion“. LAG „Adrion“ je izabran od strane Ureda vojvodstva koji prati rad LAG -ova, a koji je ujedno i organizator samog putovanja.

Drago nam je što su naše područje posjetili predstavnici čak 22 Lokalne akcijske grupe iz Poljske. LAG “Adrion” ima što pokazati i od nas se ima što naučiti po pitanju korištenja EU fondova. Naš teren je puno zahtjevniji po pitanju proizvodnje i gradnje infrastrukture, ali naši ljudi su snalažljivi i inovativni. Poljaci su to prepoznali i s oduševljenjem razmijenili iskustva s uspješnim proizvođačima i vlasnicima turističkih objekata koji su koristili EU sredstva na području LAG-a “Adrion”. – Dragica Roščić, predsjednica LAG-a “Adrion”

Iako se često spominje da po primjere dobre prakse Hrvati trebaju ići u Poljsku, ovaj tjedan upravo se dogodilo suprotno. Premda kolege iz Poljske dulje provode LEADER program itekako su ostali iznenađeni kvalitetnim poljoprivrednim proizvođačima na području LAG – a „Adrion“ koji razvoj svojih gospodarstava baziraju na sredstvima EU fondova. Tako su ovom prilikom posjetili naše članove koji koriste IPARD sredstva i sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Iznenađenje je još veće obzirom na uvid u teški teren i škrto dalmatinsko tlo na kojem su naši članovi uspjeli zasaditi hektarske površine maslina, trešnje i višnje koje u budućnosti imaju namjeru i prerađivati. Također, na licu mjesta su vidjelu obradu zemlje s visokim udjelom kamena mehanizacijom financiranom EU sredstvima na gospodarstvu Prius fructus d.o.o.

Osim dobrih primjera prakse u poljoprivredi naši gosti upoznali su se i sa turističkim razvojem našeg područja. Posjetili su turističke objekte koji su dio svog razvoja financirali sredstvima Ministarstva turizma i Splitsko – dalmatinske županije. Također, posjetili su prirodne ljepote našeg područja, upoznali se sa tradicionalnim robno-stočnim sajmom u Zadvarju, te kušali neizbježne specijalitete od domaćih namirnica. Nakon razmjene iskustva, znanja i prakse, ali i terenskog obilaska područja prema preporuci LAG -a „Adrion“ posjetiti će i ostale LAG -ove u RH.