Održana prva prekogranična izložba Buše u Zadvarju u okviru projekta BBio

Održana prva prekogranična izložba Buše u Zadvarju u okviru projekta BBio

Prva prekogranična izložba buše u okviru projekta BBio – Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara u Buhovu i na Biokovu održana je u nedjelju, 21.09.2014. na lokaciji Stočni sajam u Zadvarju.
Organizacijom izložbe upravljao je Organizacijski odbor pod vodstvom Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, Ministarstvom gospodarstva Zapadnohercegovače Županije, Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Općinom Zadvarje, Javnom ustanovom „Park prirode Biokovo“, Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja te Udrugom uzgajivača buše.

Na prvoj prekogranična izložbi buše sudjelovalo je dvadesetak izlagača s prostora Dubrovačko-neretvanske županije, Ličko-senjske županije, Splitsko-dalmatinske županije te Zadarske županije. Komisiju za ocjenu grla sačinjavali su stručnjaci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine što će doprinijeti jačanju prekogranične suradnje pri očuvanju ove kritički ugrožene pasmine goveda s područja Dinarida.
U sklopu izložbe na gastro programu se prezentirala kvaliteta mlijeka i mesa od buše s ciljem njihove promocije i komercijalizacije. Naime gospodarska reafirmacija ove pasmine najbolja je garancija njene dugoročne održivosti. Danas je buša ponovno važna pasmina, živi spomenik čovjekova truda, znanja i uzgoja kroz protekla vremena; ukras naših pašnjaka i ruralnih sredina, izvor vrijednog mlijeka i mesa te rezervoar vrijednih gena koji će u budućnosti biti sve važniji u održivoj animalnoj proizvodnji.

Lokalna akcijska grupa “Adrion” je prijatelj i sponzor ove izložbe te njeni predstavnici upoznavati će sudionike sa mogućnostima financiranja raznih aktivnosti poljoprivrede, stočarstva, ruralnog turizma ali i vrtića, planinarskih, društvenih domova te još mnogo toga iz Programa ruralnog razvoja kao i mogućnostima LEADER programa koji je sastavni dio Programa ruralnog razvoja RH.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...