LAG „ADRION“: Osim zdrave hrane u naše vrtiće stižu nove igračke, a učimo i jesti zdravo

LAG „ADRION“: Osim zdrave hrane u naše vrtiće stižu nove igračke, a učimo i jesti zdravo

U sklopu projekta Promocija domaćih proizvoda u školama i vrtićima 21. i 22. siječnja 2019. g. održane su prve dvije radionice za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta, u Dječjem vrtiću „Ježić“ u Baškoj Vodi.

Iako provodimo puno veće i vrjednije projekte, ovaj je jedni od onih koji su naizgled najjednostavniji, ali rekla bih i najvažniji. Posebno me veseli kada neki vrtićani motiviraju i druge na zdravu prehranu koju su već probali kod kuće! Imali smo takav primjer s ciklom, koju je većina s čudom gledala, a jedan od dječaka je stao nabrajati kako mu sve mama priprema tu namirnici na sve moguće načine.“ – Dragica Roščić, predsjednica

Radionicu je održala nutricionistica Tihana Pašalić, a pridružile su joj se i predsjednica LAG – a „ADRION“ Dragica Vranješ, tajnica – voditeljica LAG – a „ADRION“ Ivanka Ribičić, ravnateljica DV Ježić Jasminka Križanić te tete iz dječjeg vrtića.

„Ovo je odlična prilika koju pruža LAG „Adrion“ i meni i djeci. Rad s djecom za mene je veliki izazov i drago mi je primijetiti da u ovom vrtićkom jelovniku već ima pregršt zdravih namirnica. Djeca su zainteresirana, smijeha je na pregršt“ – Tihana Pašalić, nutricionistica

Podsjetimo, LAG „ADRION“ je u studenom 2018. g. u sklopu navedenog projekta školama i vrtićima na području LAG – a „ADRION“ podijelio zdrave domaće proizvode poput meda, marmelade od višanja, jabuka, soka od aronije.

Djeca su u sklopu edukacije kroz igru izrađivala piramidu zdrave prehrane te tanjur zdrave hrane dok ih je nutricionistica upoznavala i motivirala za zdravu prehranu. Sličice raznih namirnica prethodno su prikupljali iz raznih kataloga, novina i sl. Saznali su koja hrana je puna vitamina, od koje će biti bez prehlade, a koja će izgraditi njihove mišiće i zubiće.

Također, LAG „ADRION“ je djeci poklonio didaktičke knjige na temu Zdrave prehrane kao nagrada za uspješno završenu edukaciju. Didaktičke igračke su prilagođene veličini dječje ruke te sadržavaju igre – „Kuhinja“, „Dječak se zdravo hrani“… U njima se nalazi pregršt namirnica u stvarnom obliku (kao riža, pura, tjestenina…) i onih napravljenih od tkanina preko kojih uče izravno o hrani, ali i pomoću kojih uče brojeve te bolje raspoznaju boje.