ZAHVALJUJUĆI LAG-U ADRION STIŽU NOVA SREDSTVA ZA NASADE JAGODA I STOČARSTVO

ZAHVALJUJUĆI LAG-U ADRION STIŽU NOVA SREDSTVA ZA NASADE JAGODA I STOČARSTVO

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. u proteklom razdoblju sredstva su dobila još dva poljoprivrednika ukupno 227.661,00 kn.

Zahvaljujući navedenim sredstvima, na području LAG-a radit će se novi nasadi jagoda s navodnjavanjem na OPG-u Goran Rebić. Goran Rebić bavi se poljoprivredom cijeli život, a profesionalno od 2002. Kroz rad u struci na području bogatom po proizvodnji jagoda – Vrgorcu stječe znanja i budi mu se zanimanje za proizvodnju jagoda. Prvi na svom području usuđuje se pokušati uzgajati iste.

Do sada jagode nije prskao fungicidima ni pesticidima te je koristio minimalne količine umjetnog gnojiva. Minimalno tretiranje pokazalo je dobar utjecaj na kvalitetu proizvoda te potražnja raste iz dana u dan. Oko posjeda su travnjaci koji nisu ničim tretirani i koji se ne kose te se na području uopće ne pojavljuju nikakve bolesti. Zbog toga su ovakvi ulagači u prednosti. Posjedi su smješteni u Vinjanima Donjim u Gradu Imotskom. Položaj posjeda nalazi se uz glavne prometne pravce prema susjednoj BIH (izvoz), glavnom gradu Županije Splitu, ali isto tako prema tunelu sv. Ilija koji odnedavno povezuje Imotsku krajinu s turistički razvijenim područjima Makarske i Omiške rivijere.

Nositelj OPG – a Goran Rebić, potakao je na razvoj ulaganja još dva poljoprivredna gospodarstva. Međusobno jako surađuju i planiraju osnovati proizvodnu organizaciju. Nositelj OPG se nada da će svojim ulaganjima vratiti vjeru ljudi u razvoj poljoprivrede na ovim područjima te da će zadržati i svojim primjerom potaknuti ostale poljoprivrednike na organizirani rad!

Drugi poljoprivrednik je Ivica Puljiz (31 g.). Završio je srednju školu za zvanje vodoinstalatera, a još od srednjoškolskih dana intezivno proučava uzgoj krava i teladi. Tako se, od svoje punoljenosti bavi i živi od uzgoja krava i teladi te prodaje mesa i mlijeka. Potražnju za mesom ne može pokriti postojećim proizvodnim kapacitetima, kupci su najčešće poznanici i prijatelji, a u zadnje vrijeme javlja se sve veći broj ugostitelja stoga će u prvoj fazi proširiti stado. Područje ulaganja, općina Runovići spada u područje posebne državne skrbi, a razvoj poljoprivrede na ovom području je pokretač razvoja te općine.

U sklopu projekta modernizirat će se i štala na koju će se postaviti i solarni paneli!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...