Upoznajmo rad Kluba liječenih alkoholičara Vrgorac

Upoznajmo rad Kluba liječenih alkoholičara Vrgorac

Klubovi liječenih alkoholičara su sinonim za rehabilitaciju u alkoholizmu, a na našem području svoj značajan doprinos zajednici daje Klub liječenih alkoholičara Vrgorac.

U Hrvatskoj je trenutačno 250.000 registriranih ovisnika o alkoholu, dok alkohol prekomjerno konzumira i do 800.000 ljudi. Od navedenog broja alkoholičara samo se 7.500 godišnje liječi zbog alkoholizma.
Svima onima koji počinju prestajati i članovima njihovih obitelji osnovne informacije i preporuke daju Klubovi liječenih alkoholičara. Nakon liječenja u klinici od alkoholičara se traži da posjećuje klub, uzima lijek Antabas koji nuspojavama „otkriva“ prisutnost alkohola, ako to primijete klubovi i obitelj spremni su reagirati.

Klub liječenih alkoholičara Vrgorac trenutno okuplja 5 do 6 alkoholičara s kojima se kroz terapijsko djelovanje pomaže u uspostavi novog načina života –bez alkohola, uz angažman stručnih djelatnika i uz pomoć educiranih dugogodišnjih apstinenata, tzv. dostručnih djelatnika. U svojih 6 godina postojanja u KLA Vrgorac na rehabilitacijskom programu je sudjelovalo 35 alkoholičara od kojih su do današnjeg dana 34 u apstinenciji, a samo jedan je recidiv koji se vraća alkoholu.

Ono što muči članove i voditelje KLA Vrgorac slabo razumijevanje obiteljskih liječnika o nužnosti upućivanja alkoholičara na liječenje te kronični nedostatak financijskih sredstva kako bi bili još uspješniji u svom radu.
S obzirom da u Republici Hrvatskoj Klubovi liječenih alkoholičara nisu pod ingerencijom nijednog ministarstva muku muče s financiranjem djelovanja ovakvih udruga čiji rad počiva na leđima volontera. Za uspješnost u rada KLA Vrgorac je zaslužan predsjednik kluba g. Veselko Radonić i gđa Lila Klaričić koja i nakon odlaska u mirovinu, kao socijalni radnik koji se bavio ovom problematikom, nesebično poklanja svoje vrijeme i trud onima kojima je ovakva pomoć potrebna.