U Umagu održan 5. Hrvatski ruralni parlament

U Umagu održan 5. Hrvatski ruralni parlament

U razdoblju od 21.04. – 24.04.2024. g. u Umagu je održan 5. Hrvatski ruralni parlament u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske mreže za ruralni razvoj uz domaćinstvo LAG-a Sjeverna Istra.

Program se sastojao od niza predavanja domaćih i stranih izlagača, panela, prezentacija, terenskih posjeta primjerima dobre prakse.

Cilj ruralnog parlamenta je informirati dionike u ruralnim područjima koje su im mogućnosti za korištenje sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, Europskom ‘Zelenom planu’, Dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a do 2040. godine, AKIS-u (Sustavu dijeljenja znanja i inovacija u poljoprivredi), EIP-u (Europskom inovacijskom partnerstvu).

Također jedna od tema bila je položaj žena u ruralnim krajevima te kako poljoprivrednici mogu udruživanjem konkurirati sve većim zahtjevima tržišta.

Na Parlamentu je sudjelovalo oko 200 dionika: predstavnika Europske komisije, predstavnika LAG-ova, organizacija civilnog društva, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela i tijela javne uprave, članova Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike te poljoprivrednika.

Kao primjer dobre prakse u radu s mladima istaknuto je i područje LAG-a “ADRION”, odnosno Grad Vrgorac, koji je osigurao stipendije za mlade te potiče obrazovanje za deficitarna zanimanja.

U okviru aktivnosti 5. Hrvatskog ruralnog parlamenta održane su i  prezentacije s temama ključnim za Ministarstvo i Republiku Hrvatsku, kao i terenske radionice na primjerima dobre prakse.


Foto: ruralnirazvoj.hr