Studijsko putovanje na područje LAG-a “Bjeloglavi sup”

Studijsko putovanje na područje LAG-a “Bjeloglavi sup”

Od 2. do 5. travnja 2014. g. predstavnici LAG-a “Adrion” na studijskom putovanju u posjetu LAG-u “Bjeloglavi sup”, posjetili su otoke Krk i Cres kojom prigodom su im prezentirani primjeri dobre prakse u domenama gospodarenja otpadom; vodopskrbe i odvodnje; autohtone poljoprivredne proizvodnje; obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i upravljanja zaštićenim područjima prirode. U pratnji domaćina, direktora Frane Mrakovčića, pomoćnika direktora Ivana Jurešića, te rukovoditelja energetike Zdenka Kirinčića predočen je cijeli proces gospodarenja otpadom, vodovodom i odvodnjom komunalne tvtke Ponikve d.o.o. (koja se smatra i najuspješnijim komunalnim subjektom u Hrvatskoj koji je, postupkom razvrstavanja, količinu otpada smanjio za čak 46%.). Članovi LAG-a imali su prilike posjetiti odlagalište, stanicu za odvajanje, kompostanu…
U Gradu Krku gostoprimstvo im je pružio najdugovječniji načelnik te predsjednik LAG-a Bjeloglavi sup Darijo Vaslić sa svojim zamjenikom Čedomirom Milerom. Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Hrvatske pri HGK za predstavnike LAG-a prezentirao je rad jedinstvene turističke zajednice cijelog otoka koju financiraju turističke zajednice gradova i općina, naročito u području označavanja ugostiteljskih objekata i proizvoda.
Treći dan u staroj gradskoj viječnici Grada Cresa domaćini, gradonačelnik Krisitjan Jurjako i predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević predstavili su svoj rad u zaštiti kulturne baštine uz obilazak obnovljenih kulturnih spomenika u užoj jezgri grada Cresa. S Hrvatskim pilot projektom lokalnog razvoja Cresa i projektom oznake izvornosti Ekstra djevičanskog ulja Cres članove LAG “Adrion” je detaljno s upoznao Ugo Toić direktor razvojne agencije OZRI (otočna razvojna agencija). Domaćin – koordinator ovog trodnevnog studijskog putovanja je bio Vjeran Piršić, predsjednik udruge “Eko kvarner” koji je goste poveo u obilazak ornitološke stanice, udruge “Ruta” te im prezentirao Slaw food pokret. Osim pregršt zanimljivih informacija i korisnih ideja, predstavnici LAG Adriona su saznali mnogo o projektima ali i strateškom planiranju koje je na području LAG-a Bjeloglavi sup započeo još prije 15-ak godina. Bila je to prilika i da LAG- Adrion podijeli svoja iskustva u radu s obzirom da LAG Bjeloglavi sup još uvijek nije pribavio akreditaciju od strane Ministarstva. Na rastanku uz pozdrave izražene su obostrane želje za daljnjom suradnjom.
Sve aktivnosti su sufinancirane iz IPARD programa.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...