Saznajte kvalitetu vašeg maslinovog ulja na manifestaciji MASLINA SPLIT 2015.

Saznajte kvalitetu vašeg maslinovog ulja na manifestaciji MASLINA SPLIT 2015.

SAVEZ  MASLINARA I ULJARA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatske Vlade, Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita organizira: 12. međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana “MASLINA SPLIT” 2015.g. koja će se održati u Splitu, hotel ZAGREB 21. – 22. veljače 2015. (subota i nedjelja)

Prijem uzoraka maslinovog ulja za ocjenjivanje i natjecanje u kvaliteti izvršit će se 1. – 15. prosinca 2014. godine u hotelu ZAGREB (kod recepcije) u vremenu od 8 do 14 sati. Hotel Zagreb je u Duilovu (nasuprot groblju Lovrinac) iz trajektnog pristaništa i autobusne stanice vozi direktno autobus broj 15 (zadnja stanica).

Pojedinačni ili skupni uzorci se mogu poslati poštom ili osobno dostaviti, već od 15. studenog 2014.g. na adresu organizatora: SAVEZ MASLINARA DALMACIJE, 21000 SPLIT, Šimićeva 1

Natjecanje je u klasama:
a/ ekstra djevičansko maslinovo ulje – miješane sorte:
b/ ekstra djevičansko maslinovo ulje 100 % sortno, isključivo od domaćih sorata;
c/ ekstra djevičansko maslinovo ulje 100 % sortno, isključivo od stranih sorata;
d/ ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje (upisani u Upisnik ekoloških uzgajivača);
g/ konzervirani plodovi masline i drugi proizvodi od ploda i ulja masline;
h/ dizajn boce i etiketa pakovine iz klase.

Pravo natjecanja na manifestaciji imaju svi maslinari bez obzira na broj stabala i količinu proizvedenog ulja.
Za natjecanje na manifestaciji u klasama od «a» do «d» uz popunjenu prijavnicu potrebno je dostaviti pola litre maslinovog ulja i uplatiti iznos od 300,00 (tristo) kuna, odnosno 40,00 (četrdeset) Eura za strane natjecatelje za troškove ocjenjivanja, nagrade i stručnog skupa (predočiti uplatnicu) na žiro račun IBAN broj: HR33 2330 0031 1003 3676 6 Splitska banka na ime: Savez maslinara – Split, model 01, poziv na broj 111-2014, „za natjecanje na MS-2014“,  ili uplatiti gotovinom prilikom predaje uzorka, a za klasu „d“ za natjecatelje koji se po prvi put natječu u ovoj klasi još i kopiju dokumenta o Upisniku ekološkog uzgoja maslina,
Za natjecanje u klasi «h», pored naprijed navedenih uvjeta za natjecanje u kvaliteti ulja u klasi «a,b,c,d», potrebno je dostaviti još jednu originalnu praznu pakovinu proizvoda radi ocjene izgleda, bez dodatne uplate za troškove ocjenjivanja.
Kemijsku analizu i senzorsko ocjenjivanje (panel) uzoraka vrši Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita,  kao ovlašteni laboratorij, po međunarodnoj metodi provjere kvalitete maslinovog ulja.

Na natjecanju se očekuje velik broj uzoraka (prošle ih je godine bilo 787) iz desetak mediteranskih zemalja, a na samom stručnom skupu očekujemo preko 500 učesnika.
U sklopu manifestacije održat će se vođena degustacija domaćih sortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja od strane stručnjaka (senzorskih analitičara), gastronoma i nutricionista u maloj sali, a u atriju organizirat će se izložba opreme i sredstava za uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Na kraju stručnog skupa upriličit će se podjela diploma, medalja i priznanja, dok će se nagrade podijeliti i proglasiti šampioni na svečanoj večeri, s početkom u 19 sati u hotelu Zagreb.
23. veljače u nedjelju bit će upriličen tradicionalni maslinarski izlet.

Važno je napomenuti da je nazočnost na stručnim predavanjima besplatna i poželjna za sve natjecatelje i posjetitelje manifestacije, a sve informacije možete dobiti kod organizatora na mob: 098/185-66-30 ili na E-mail: sinaj@st.t-com.hr .