S Radionice/javne rasprave o provedbi LEADER programa 2014.-2020.

S Radionice/javne rasprave o provedbi LEADER programa 2014.-2020.

Nakon manje od dva mjeseca LAG “Adrion” je opet ugostio predstavnike Ministarstva poljoprivrede ovaj put za održavanje Radionice/javne rasprave o provedbi LEADER programa 2014.-2020. za područje cijele Splitsko-dalmatinske županije koja se održala u Vrgorcu 20.05.2014.g.

Na početku prezentacije prisutne je pozdravila Dragica Roščić, tajnica-voditeljica LAG-a “Adrion”, dok je Prezentaciju o LEADER pristupu kao i Program ruralnog razvoja iznio Ivan Cirpijan, voditelj Uprave za upravljanjem europskim fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju pri Ministarstvu poljoprivrede. Predstavnik Ministarstva poljoprivrede u svom izlaganju više puta je naglasio uspješnost LAG-a “Adrion”.

Izlaganju su prisustvovali Katarina Šuta voditeljica Odsjeka za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Tonći Božanić voditelj odjela za ruralni razvoj JU RERE SD. Isto tako pozivu su se odazvali predstavnici svih LAG-ova i inicijativa za osnivanje sa Splitsko-dalmatinske županije (LAG “Cetinska krajina”, LAG “Škoji”, LAG “Brač”, LAG “Kamen i more”, LAG “Jadro”).

Sudionici su iskazali interes za sadržaj tako da je rasprava o programu bila zanimljiva i konstruktivna. Tako su predstavnici potpornih institucija upoznati s potrebama ovog područja, što je jako važno s obzirom na činjenicu da Program rualnog razvoja 2014.-2020. još nije usvojen.

Kao i do sada pri posjeti Minstarstva poljoprivrede iskoristili smo priliku da osim potreba ovog područja, prezentiramo i uspješne projekte.Ovaj put su se predstavili poljoprivrednici i to OPG Andrija Ribičić te je prikazan dokumentarni film o vinariji Pilač. Uz zakusku koja je financirana iz IPARD programa sudionici su imali priliku probati škripavac od mlijeka buše, kao i kušati vino Vinarije Pilač.

LAG “Adrion” i dalje nastavlja sa svojim radom. Nakon uspješno organiziranih edukacija za naše članove nastavljamo sa stručnim prezentacijama i intenzivnim terenskim radom i pozivamo sve da nam se slobodno obrate za pomoć na putu realizacije vlastitih projekta.

Što je LEADER?
LEADER predstavlja inovativni pristup unutar politike ruralnog razvoja EU, jer se njime zagovara donošenje politika sa lokalne razine.LEADER se započeo provoditi 1991. g.

Zašto je važan?
Iskustvo je pokazalo da pristup pod nazivom LEADER može dovesti do prave promjene u dnevnom životu ljudi u ruralnim krajevimaOn omogućava isticanje posebnosti svakog ruralnog području i individualni pristup rješavanju problema određene sredineNa načelima LEADER provodit će se Program ruralnog razvoja koji nudi mnoge mogućnosti financiranja raznih projekata.Ruralni razvoj ne odnosi se samo na poljoprivredu. Ruralni razvoj je ako se i u nekoj općini napravi vrtić, urede javne površine, izgradi komunalna infrastruktura, potakne malo poduzetništvo.