Projekt „Učinimo otpad korisnim“ nastavlja se u suradnji sa samostanima

Projekt „Učinimo otpad korisnim“ nastavlja se u suradnji sa samostanima

Projekt „Učinimo otpad korisnim“ prošle godine pokazao se jako uspješnim zbog čega je ove godine dobio svoj nastavak.

LAG „ADRION“ nakon prošlogodišnje suradnje na kompostiranju u školama i vrtićima, ove godine na inicijativu redovnica koje rade u školskim zadrugama u ovaj projekt uključio je i samostane. U ovogodišnjoj dodjeli kompostera prednost su imali samostani koji imaju vrt i koji se bave uzgojem voća i povrća te udruge koje rade s djecom.

Materijal za izradu kompostera i ove godine financiran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz Programa podizanja razine svijesti o okolišu na području Splitsko-dalmatinske županije, a komposteri su besplatno izrađeni u Braniteljskoj zadruzi „Zima“ pod vodstvom g. Zorana Babića.

Prvi komposter dodjeljen je samostanu UBDM u Makarskoj gdje je fra Ante Čovo ugostio predsjednicu LAG-a „ADRION“ Dragicu Roščić i stručnu suradnicu na stručnom osposobljavanju Doris Tafru koje su posjetile samostan radi dodjele kompostera te kako bi buduće korisnike educirale o procesu kompostiranja i ispravnom korištenju kompostera.

Korisnicima su donirane i kalifornijske gliste koje ubrzavaju proces kompostiranja i poboljšavaju kvalitetu humusa. Gliste je LAG-u „ADRION“ donirao g. Vedran Pezelj. Da bi postupak kompostiranja bio što jednostavnije shvaćen, uručeni su im i priručnici o kompostiranju.

Ovim putem zahvaljujemo g. Babiću i g. Pezelju na volonterskom djelovanju i donacijama kao i samostanima koji su spremni na nova učenja i podizanje svijesti o zaštiti prirode.

U idućim tjednima komposteri će biti dodijeljeni i u samostane u Baškoj Vodi, Živogošću, Zaostrogu te Udruzi „Prijatelj“ u Omišu. Veselimo se novim posjetima!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...