PODUZETNIČKI IMPULS-bespovratna sredstva za poduzetnike u veljači 2014. g.

PODUZETNIČKI IMPULS-bespovratna sredstva za poduzetnike u veljači 2014. g.
Podrška poslovanju, najavljeni Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014., u veljači će ugledati svjetlo dana. Prema našim saznanjima, ukupni iznos bespovratnih sredstava biti će veći nego što je bio ukupno za 2012. i 2013. godinu! To znači da će poduzetnicima biti na raspolaganju preko milijardu i sto milijuna kuna raznih potpora za njihove projekte i ulaganja.
Sustav potpora s mjerama – tko se može prijaviti?
Ovisno o Mjerama, prijaviti se mogu gotovo svi subjekti malog gospodarstva koji pozitivno posluju i imaju više od jednog zaposlenog, osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tehnološki parkovi, inkubatori i poduzetnički centri, obrazovne insitucije i asocijacije poduzetnika, obrtnika i zadrugara.
Koliki su iznosi pojedinačnih potpora?
Imajući na umu izdašnost ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa, za očekivati je da potpore za mikro poduzetnike i obrte do devet zaposlenih iznose do 250.000 kuna, a za one sa više zaposlenih ido 1.500.000 kuna.
Što se može financirati? Prihvatljive projektne aktivnosti uključuju: Ulaganja u unaprjeđenje poslovanja / Ulaganja u unaprjeđenje proizvodnje / Ulaganja u razvoj novih proizvoda/usluga / Ulaganja za izlazak na nova tržišta / Ulaganja u razvoj i nabavu novih tehnologija koje dovode do unaprjeđenja proizvodnje i stvaranja nove vrijednosti / Ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta / Ulaganja u ekološki prihvatljiviju i energetski učinkovitiju proizvodnju / Razvoj računalne opreme, sustava i programskih rješenja / Razvojna istraživanja za stvaranje novog proizvoda, poslovnog modela, usluge i/ili procesa / Primjena znanja u proizvodnim procesima / Upravljanje i zaštita intelektualnog i industrijskog vlasništva / Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete / Marketinške aktivnosti / Stručno osposobljavanje i obrazovanje / Prilagodba, prenamjena i proširenje poslovnog/proizvodnoga prostora
Kako se ocjenjuju projekti?
Projekti se ocjenjuju prema unaprijed određenim kriterijima, uzimajući između ostalog u obzir financijske i operativne kapacitete poduzetnika, relevantnost i važnost projekta, metodologiju, održivost, troškove i proračun aktivnosti te druge pokazatelje i poveznice. Samo dobro ocjenjeni projekti, koji prijeđu bodovni prag, biti će financirani. </p> Kada prijaviti projekt? Kakve su šanse dobiti potporu? Kao i prošle godine,natječaji će biti otvoreni do iskorištenja sredstava tj po principu „first come-first serve“. Dakle, oni koji projekte prijave prvi, imati će više šanse da budu ocjenjeni kao prihvatljivi za financiranje. Kako vrijeme teče, sve je više prijava, a sve manje novaca,pa se šanse smanjuju. Dakle, tko prvi, njegova djevojka.