PODUZETNIČKI IMPULS-bespovratna sredstva za poduzetnike u veljači 2014. g.

PODUZETNIČKI IMPULS-bespovratna sredstva za poduzetnike u veljači 2014. g.
Podrška poslovanju, najavljeni Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014., u veljači će ugledati svjetlo dana. Prema našim saznanjima, ukupni iznos bespovratnih sredstava biti će veći nego što je bio ukupno za 2012. i 2013. godinu! To znači da će poduzetnicima biti na raspolaganju preko milijardu i sto milijuna kuna raznih potpora za njihove projekte i ulaganja.
Sustav potpora s mjerama – tko se može prijaviti?
Ovisno o Mjerama, prijaviti se mogu gotovo svi subjekti malog gospodarstva koji pozitivno posluju i imaju više od jednog zaposlenog, osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tehnološki parkovi, inkubatori i poduzetnički centri, obrazovne insitucije i asocijacije poduzetnika, obrtnika i zadrugara.
Koliki su iznosi pojedinačnih potpora?
Imajući na umu izdašnost ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa, za očekivati je da potpore za mikro poduzetnike i obrte do devet zaposlenih iznose do 250.000 kuna, a za one sa više zaposlenih ido 1.500.000 kuna.
Što se može financirati? Prihvatljive projektne aktivnosti uključuju: Ulaganja u unaprjeđenje poslovanja / Ulaganja u unaprjeđenje proizvodnje / Ulaganja u razvoj novih proizvoda/usluga / Ulaganja za izlazak na nova tržišta / Ulaganja u razvoj i nabavu novih tehnologija koje dovode do unaprjeđenja proizvodnje i stvaranja nove vrijednosti / Ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta / Ulaganja u ekološki prihvatljiviju i energetski učinkovitiju proizvodnju / Razvoj računalne opreme, sustava i programskih rješenja / Razvojna istraživanja za stvaranje novog proizvoda, poslovnog modela, usluge i/ili procesa / Primjena znanja u proizvodnim procesima / Upravljanje i zaštita intelektualnog i industrijskog vlasništva / Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete / Marketinške aktivnosti / Stručno osposobljavanje i obrazovanje / Prilagodba, prenamjena i proširenje poslovnog/proizvodnoga prostora
Kako se ocjenjuju projekti?
Projekti se ocjenjuju prema unaprijed određenim kriterijima, uzimajući između ostalog u obzir financijske i operativne kapacitete poduzetnika, relevantnost i važnost projekta, metodologiju, održivost, troškove i proračun aktivnosti te druge pokazatelje i poveznice. Samo dobro ocjenjeni projekti, koji prijeđu bodovni prag, biti će financirani. </p> Kada prijaviti projekt? Kakve su šanse dobiti potporu? Kao i prošle godine,natječaji će biti otvoreni do iskorištenja sredstava tj po principu „first come-first serve“. Dakle, oni koji projekte prijave prvi, imati će više šanse da budu ocjenjeni kao prihvatljivi za financiranje. Kako vrijeme teče, sve je više prijava, a sve manje novaca,pa se šanse smanjuju. Dakle, tko prvi, njegova djevojka.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...