ODRŽANO PREDAVANJE – JAME U TUNELU SVETI ILIJA

ODRŽANO PREDAVANJE – JAME U TUNELU SVETI ILIJA

U subotu 09. siječnja 2016. g. održano je Javno predavanje na temu „Jame u tunelu Sveti Ilija: prokletstvo ili blagodat“ u Omladinskom domu Općine Baška Voda. U uvodnim riječima Dragica Roščić, tajnica-voditeljica LAG-a “Adrion” naglasila je važnost znanstvenih istraživanja područja LAG-a “Adrion” koja se mogu financirati iz fondova Europske unije, a u budućnosti i samo potencijalno navodnjavanje iz  Programa ruralnog razvoja 2014-2020 kojeg provode Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Stručni predavač i voditelj projekta mr.sc. Roman Ozimeca je kroz prezentacijski presjek prisutnima pojasnio same početke istraživanja, trenutačno stanje i potencijalne mogućnosti za iskorištavanje jama u budućnosti među kojima se najviše spominje – navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta zbog bogatih nalaza vode u samim jamama. Uz fascinantne podatke dosadašnjih istraživanja i prikazanu fotodokumentaciju veliki broj prisutnih na predavanju je ostao oduševljen i još više zainteresiran za budućnost biokovskih jama.

Roman Ozimec (Magistar bioloških znanosti; Diplomirani inženjer agronomskih znanosti) stručnjak je za agronomiju (sjemenarstvo, kvaliteta proizvoda, povijest, tradicijska poljoprivreda, agrobioraznolikost), biologiju , ekologiju  te biospeleologiju i speleologiju. Ima preko 30 godina iskustva terenskih istraživanja Hrvatske i susjednih država. Bio je voditelj ili član tima u preko 90 znanstvenih i stručnih projekata, od čega više međunarodnih. Autor i koautor je 18 knjiga, preko 30 znanstvenih i više od 50 stručnih radova, oko 140 stručnih elaborata, te preko 600 ostalih publiciranih referenci.