ODRŽANO PREDAVANJE – JAME U TUNELU SVETI ILIJA

ODRŽANO PREDAVANJE – JAME U TUNELU SVETI ILIJA

U subotu 09. siječnja 2016. g. održano je Javno predavanje na temu „Jame u tunelu Sveti Ilija: prokletstvo ili blagodat“ u Omladinskom domu Općine Baška Voda. U uvodnim riječima Dragica Roščić, tajnica-voditeljica LAG-a “Adrion” naglasila je važnost znanstvenih istraživanja područja LAG-a “Adrion” koja se mogu financirati iz fondova Europske unije, a u budućnosti i samo potencijalno navodnjavanje iz  Programa ruralnog razvoja 2014-2020 kojeg provode Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Stručni predavač i voditelj projekta mr.sc. Roman Ozimeca je kroz prezentacijski presjek prisutnima pojasnio same početke istraživanja, trenutačno stanje i potencijalne mogućnosti za iskorištavanje jama u budućnosti među kojima se najviše spominje – navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta zbog bogatih nalaza vode u samim jamama. Uz fascinantne podatke dosadašnjih istraživanja i prikazanu fotodokumentaciju veliki broj prisutnih na predavanju je ostao oduševljen i još više zainteresiran za budućnost biokovskih jama.

Roman Ozimec (Magistar bioloških znanosti; Diplomirani inženjer agronomskih znanosti) stručnjak je za agronomiju (sjemenarstvo, kvaliteta proizvoda, povijest, tradicijska poljoprivreda, agrobioraznolikost), biologiju , ekologiju  te biospeleologiju i speleologiju. Ima preko 30 godina iskustva terenskih istraživanja Hrvatske i susjednih država. Bio je voditelj ili član tima u preko 90 znanstvenih i stručnih projekata, od čega više međunarodnih. Autor i koautor je 18 knjiga, preko 30 znanstvenih i više od 50 stručnih radova, oko 140 stručnih elaborata, te preko 600 ostalih publiciranih referenci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Podijelite sadržaj s prijateljima...