Obavijest maslinarima iz Savjetodavne službe

Obavijest maslinarima iz Savjetodavne službe

Iz Savjetodavne službe, podružnice Splitsko-dalmatinske županije upućena je obavijest maslinarima:

– Na području Splitsko-dalmatinske županije u maslinicima su uočeni simptomi nedostatka vlage. Posljedice suše i visokih temperatura naročito su izražene na plitkim i kamenitim terenima.

U uvjetima nedostatka vlage u tlu otežano je i usvajanje hranjiva, a maslina se momentalno nalazi u fenofazi intenzivnog porasta plodova i odrvenjavanja koštice kada su zahtjevi za vodom i hranjivima najveći.

U maslinicima koji imaju pristup vodi preporučili bi obavezno navodnjavanje.
Količinu vode i učestalost navodnjavanja odrediti sukladno uočenim simptomima.

Ukoliko ne postoji mogućnost navodnjavanja preporučili bi tretiranje maslina preko lista kombiniranim hranjivima (mikro i makro elementi) i biostimulatorima (antistresni preparati na bazi aminokiselina) koji povećavaju otpornost masline na sušu (Kendal, Megafol, Polyamin, Siapton, Drin i dr.).
Razmaci između prskanja maslina mogu biti od 7 – 14 dana odnosno sukladno preporuci proizvođača. Ova sredstva moguće je kombinirati zajedno sa zaštitnim preparatima protiv štetnika i bolesti na maslini.

Dodatno se za smanjenje posljedica suše mogu koristiti i razni agrotehnički zahvati kojima je cilj smanjenje utroška vode i gubitka vlage iz tla kao što su plitka obrada, uništavanje korova, malčiranje (zastiranje tla), uklanjanje vodopija i dr.

Mlade nasade maslina uz gore navedeno potrebno je obavezno navodnjavati.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...