Obavijest maslinarima iz Savjetodavne službe

Obavijest maslinarima iz Savjetodavne službe

Iz Savjetodavne službe, podružnice Splitsko-dalmatinske županije upućena je obavijest maslinarima:

– Na području Splitsko-dalmatinske županije u maslinicima su uočeni simptomi nedostatka vlage. Posljedice suše i visokih temperatura naročito su izražene na plitkim i kamenitim terenima.

U uvjetima nedostatka vlage u tlu otežano je i usvajanje hranjiva, a maslina se momentalno nalazi u fenofazi intenzivnog porasta plodova i odrvenjavanja koštice kada su zahtjevi za vodom i hranjivima najveći.

U maslinicima koji imaju pristup vodi preporučili bi obavezno navodnjavanje.
Količinu vode i učestalost navodnjavanja odrediti sukladno uočenim simptomima.

Ukoliko ne postoji mogućnost navodnjavanja preporučili bi tretiranje maslina preko lista kombiniranim hranjivima (mikro i makro elementi) i biostimulatorima (antistresni preparati na bazi aminokiselina) koji povećavaju otpornost masline na sušu (Kendal, Megafol, Polyamin, Siapton, Drin i dr.).
Razmaci između prskanja maslina mogu biti od 7 – 14 dana odnosno sukladno preporuci proizvođača. Ova sredstva moguće je kombinirati zajedno sa zaštitnim preparatima protiv štetnika i bolesti na maslini.

Dodatno se za smanjenje posljedica suše mogu koristiti i razni agrotehnički zahvati kojima je cilj smanjenje utroška vode i gubitka vlage iz tla kao što su plitka obrada, uništavanje korova, malčiranje (zastiranje tla), uklanjanje vodopija i dr.

Mlade nasade maslina uz gore navedeno potrebno je obavezno navodnjavati.