Nakon Dugog Rata, o financiranju projekata i u Omišu – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovačić Vanda

Nakon Dugog Rata, o financiranju projekata i u Omišu – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovačić Vanda

Na području grada Omiša, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovačić Vanda. OPG je osnovan 2004. godine te se bavi proizvodnjom maslinovog ulja, sezonskog povrća i cvijeća. Već dugi niz godina u OPG-u uspješno prodaju svoje proizvode, a najčešći kupci su im lokalno stanovništvo koje su pridobili visokom kvalitetom svojih proizvoda.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2.) u iznosu od 111.607,5 kuna, OPG Kovačić Vanda namjerava modernizirati i unaprijediti svoje poslovanje kupnjom različitih poljoprivrednih alata i strojeva:  gajbi za transport plodova, platna za berbu, motorne kosilice, električnih škara i pile, leđnog motornog atomizera, tresača za berbu maslina, drobilice grana, motokultivatora itd.

„Proširenjem LAG-a „ADRION“ 2015. godine, na područje izvan gradova i općina osnivača LAG-a, a na inicijativu Grada Omiša i temeljem pozitivne odluke našeg Upravnog odbora i Skupštine, omogućili smo da ova sredstva postanu dostupna i Gradu Omišu. U Gradu je do 2015. godine postojalo više inicijativa za osnivanje LAG-a koje nisu bile uspješne, a u vrijeme kada je LAG „ADRION“ već osigurao akreditaciju i djelovao kao jedan od najuspješnijih LAG-ova u RH. Radi se o gradu s bogatim zaleđem i brojnim poljoprivrednicima koji na nacionalnom natječaju postižu manji uspjeh zbog zadanih kriterija koji onemogućuju promatranje  specifičnosti ovog kraja – njegovo zaleđe i položaj grada u odnosu na Jadransku magistralu. Stoga smo isto, u LAG-u  „ADRION“ nastojali ispraviti! Rezultati ne samo naših, već i nacionalnih natječaja čije prijave iz LAG-a „ADRION“ uspješno podupiremo, govore nam da u tome uspijevamo! Donijeli smo odluke i za 2. LAG natječaj za male poljoprivrednike gdje uspjeh ostvaruju Omišani, ali i sve naše općine i gradovi!“- Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Berba maslina je težak, skup i dugotrajan posao, stoga će kupnjom tresača za berbu maslina gđa. Vanda Kovačić uvelike olakšati posao sebi i svojoj obitelji te omogućiti postizanje visoke kvalitete maslinova ulja skraćivanjem vremena berbe i samim time bržom preradom svih plodova. Kupnjom drobilice za grane, moći će na ekološki način zbrinuti ostatke grana iz rezidbe i povećati i očuvati organsku tvar u tlu. Ulaganjem u modernu inox opremu za skladištenje maslinova ulja biti će osigurano prikladno skladištenje ulja koje će omogućiti očuvanje njegove kvalitete tijekom dužeg vremena, a  samim time omogućiti i postizanje više cijene ulja.

Obitelj Kovačić obrađuje preko pola hektara maslina na padinama primorskog naselja Lokva Rogoznica. U masliniku uzgajaju 170 stabala masline u kojem su najzastupljenije kvalitetne hrvatske sorte (Oblica, Levantinka i Drobnica).

„Unatoč velikom požaru 2015. godine i jakom mrazu iz proljeća 2018. godine, koji su uništili i/ili oslabili dio naših stabala maslina, ne odustajemo od maslinarstva i dalje planiramo unaprjeđivati proizvodnju ulja na našem Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu!“– rekla nam je Vanda Kovačić

Od povrća najviše uzgajaju ono sezonsko (rajčice, paprike, krastavci, blitva…) te jagode koje uzgajaju za svoje potrebe, a sve viškove prodaju sumještanima. Uz masline i povrće obitelj Kovačić uzgaja i krizanteme koje svake godine u buketima prodaju za blagdan Svih Svetih.