Ministarstvo turizma u 2014. izdvaja 26,65 milijuna kuna za stvaranje inovativnih proizvoda

Ministarstvo turizma u 2014. izdvaja 26,65 milijuna kuna za stvaranje inovativnih proizvoda

Ministar turizma Darko Lorencin i pomoćnik ministra Robert Pende predstavili su 21. 02. 2014. g. na konferenciji za novinare, program dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“. Kroz program će Ministarstvo turizma s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirati projekte usmjerene na obogaćivanja turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te projekte unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti.

Također, po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena i u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju) te sufinanciranje trogodišnjeg članstva u prestižnim međunarodnim brendovima za smještajne i ugostiteljske objekte. Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja:

Mjera A – Povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i poboljšanje socijalne uključenosti u hotelima (hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština i pansion), kampovima (kamp, kamp naselje, kampiralište, kamp odmorište i hostel), seljačkim domaćinstvima (OPG) i objektima u domaćinstvu (soba, apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu);
Mjera B – Razvoj posebnih oblika turizma;
Mjera C – Priprema projektne dokumentacije za nove investicije u turizmu;
Mjera D – Internacionalizacija i međunarodna prepoznatljivost.

Sredstva programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačkim domaćinstvima (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičkim osobama – privatni iznajmljivači, a ovisno o mjeri, potpore se kreću od 30 do 500 tisuća kuna.

„Program je zapravo paket mjera široke namjene, usmjeren na dizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga u destinacijama, a sve s ciljem jačanja prepoznatljivosti i konkurentnosti turizma Republike Hrvatske u svjetskim okvirima. Aktivnosti koje ćemo podupirati doista su raznolike, od povećanja standarda smještajnih objekata i izgradnje dodatnih sadržaja, primjerice bazena u apartmanima i kućama za odmor, do povećanja energetske učinkovitosti, pripreme dokumentacije za financiranje iz EU fondova i financiranja članarina u svjetskim asocijacijama. Sufinanciranjem navedenih mjera, odnosno aktivnosti želimo ukazati na smjer i način razvoja turističkog sektora naše zemlje te dodatno ojačati poziciju Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako će uskoro biti predstavljene i ostale mjere poticanja turističkog sektora, između ostaloga i koncept PPS (pred i posezona).

Prijave projekata primaju se on line, od 28. veljače, na propisanom obrascu zahtjeva dostupnom na web stranicama Ministarstva turizma. Prijave projekata primaju se do 15. travnja 2014. godine, a više informacija o uvjetima javnog poziva može se vidjeti od 28. veljače na web stranicama Ministarstva turizma www.mint.hr u kategoriji Potpore i krediti. Prezentacija s održane konferencije za novinare se nalazi u prilogu.

Izvor: http://www.mint.hr/default.aspx?id=12888