LAG -ovi – LEADER MJERAMA SOLIDARNO PROTIV ISELJAVANJA

LAG -ovi – LEADER MJERAMA SOLIDARNO PROTIV ISELJAVANJA

U proteklom razdoblju održane su dvije radionice za izgradnju kapaciteta za izradu Lokalnih razvojnih strategija za Lokalne akcijske grupe (LAG-ove).
Tako je u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj u Zagrebu (19. siječnja 2016. g.) održana prva takva u ovoj godini, a nakon nje je za LAG-ove Srednjeg i Južnog Jadrana organizirana druga takva u uredima LAG-a „Adrion“ u Zadvarju (02. veljače 2016. g.).

Na prvoj radionici na kojoj se prionulo na detaljno proučavanje Pravilnik kojim se uređuje provođenje Podmjere 19.2. predstavnici lokalnih akcijskih grupa s najslabije naseljenih područja Hrvatske, naročito Like – među kojima se je istakao voditelj LAG Like – Tomislav Kovačević iznijeli su probleme sa kojima se susreću, a koji sadašnjim kriterijima prema njihovom mišljenju nisu dovoljno valorizirani.

Kao zajednički stav svih predstavnika lokalnih akcijskih grupa prihvaćen je i prijedlog Dragice Roščić, voditeljice LAG-a “Adrion” da se u duhu solidarnosti preko odredbi za dodjelu dodatnih sredstava (bonusa) putem predmetnog Pravilnika veća sredstva osiguraju za krajeve u kojima život gotovo odumire. Navodeći da isti ne mogu riješiti strukturne probleme s kojima se ova područja susreću, ali šalju jasnu poruku solidarnosti i brige nadležnim institucijama.
Na radionici u uredu LAG-a „Adrion“ u Zadvarju ovog tjedna predstavnici LAG-ova sa područja Srednjeg i Južnog Jadrana pokazali su kolegijalnost i bezrezervnu podršku u zajedničkoj suradnju te podizanju međusobnih kapaciteta.

Ključne riječi: HMRR, Hrvatski LAG-ovi, LAG Lika