LAG ADRION financirao uređenje i opremanje tematskog puta i parka u Šestanovcu

LAG ADRION financirao uređenje i opremanje tematskog puta i parka u Šestanovcu

Za kraj tjedna donosimo primjer dobre prakse – Općinu Šestanovac. 

Na drugom natječaju LAG-a ADRION  3.2.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ ostvarili su potporu za projekt Tematski put i park Borići. 

S ostvarenim maksimalnim traženim sredstvima uređen je i opremljen tematski put i park koji je obogatio turističku ponudu, ali i doprinio poboljšanju kvalitete života na ruralnom području kroz unapređenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. 

Dobivenim sredstvima Općina Šestanovac kupila je sprave za djecu i mlade, informativne panoe, stalak za bicikle, klupe, koševe za reciklažu otpada te rasvjetu za cijeli put. 

Tematski park Borići ima izuzetan značaj u kulturnom i društvenom životu općine, zbog velikog broja događanja koji se organiziraju na području parka poput Adventa u božićno vrijeme ili izložbe proizvoda lokalnih OPG-ova. S novouređenim parkom, vjerujemo, bit će još više sličnih događanja na zadovoljstvo stanovništva općine Šestanovac i ostalih susjednih općina. 

Općina Šestanovac je na 2. LAG-ovom natječaju za mjeru 3.2.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ prijavila projekt opremanja i uređenja Tematskog parka i puta “Borići” – flora i fauna Šestanovca. 

Vrijednost projekta je 30.325,05 € dok je od strane LAG – a dodijeljeno 25.358,68 €. Projekt se odnosio na uređenje samog puta (tršenje, nasipanje i ravnanje), postavljanje opreme (klupe, stolovi, koševi za smeće, stalci za bicikle, interaktivne table), izgradnju sjenice u parku, postavljanje dječjih igrala te fitness sprava kao i postavljanje teleskopa na kraju puta. 

Cilj ovog projekta bilo je uređenje tematskog parka i puta kao svojevrsne šetnice a u svrhu proširenja turističke ponude na području Općine Šestanovac.

Naime, općina Šestanovac jedan je od pionira ruralnog turizma u ovom dijelu Dalmatinske Zagore te je u prošloj godini ostvarila više od 15000 noćenja, u nešto manje od 60 kuća za odmor. Demografska slika općine sve je bolja iz godine u godinu, stoga je cilj ponuditi i različite sadržaje za provođenje slobodnog vremena ne samo turistima nego i lokalnom stanovništvu.

Cilj je svakako nastavak razvoja turističke infrastrukture, ali i provođenje drugih projekata koji neposredno doprinose kako razvoju turizma na području Općine Šestanovac tako i podizanju kvalitete života za sve stanovnike općine.

Nadamo se da će LAG ADRION i u budućnosti nastaviti sufinancirati provođenje manjih infrastrukturnih projekata, koji su jednako važni za razvoj lokalne zajednice, ali nažalost “zanemareni” zbog većih projekata.- riječi su načelnika Martina Merčepa.

Ovo je drugi projekt koji je LAG ADRION financirao u Općini Šestanovac po prethodno navedenom natječaju te se nadamo da će se uspješna prijava i provedba projekata nastaviti i u novom Programskom razdoblju na obostrano zadovoljstvo. 

Čestitamo Općini Šestanovac i načelniku Martinu Merčepu na uspješno završenom projektu!