Hoće li LEADER pristup zaživjeti u SAD-u?

Hoće li LEADER pristup zaživjeti u SAD-u?

ELARD-ov vicepredsjednik gosp. Petri Rinne je prisustvovao 10. konferenciji o ruralnom razvoju u SAD-u u organizaciji OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju razvoj).
Prenosimo kratke zaključke konferencije sa zadnje sjednice koju je vodila zamjenica glavnog tajnika gđa. Mari Kiviniemi:

– Pojam „ruralno“ je sinonim za nepresušni potencijal rasta i prosperiteta.

– Važno je graditi moderna poimanja ruralnih prostora, čiji su temelj stvarni podaci koji se uklapaju u život 21. stoljeća te koja obuhvaćaju različitosti tih prostora.

– Ruralna politika treba biti važan dio svih nacionalnih strategija koje promiču rast.

– Nacionalno blagostanje ne ovisi samo o ekonomskim pokazateljima kao što je BDP, nego čitav niz čimbenika, uključujući kvalitetu okoliša i kvalitetu društvene interakcije.

– Blagostanje bi trebalo biti fokus svih javnih politika, a zbog velikih regionalnih razlika unutar pojedinih zemalja potrebno je sagledati pokazatelje unutar regija.

– Prvi cilj novih ruralnih politika je raditi na dobrobit svih stanovnika ruralnih prostora.

– Na konferenciji je iskazana važnost međunarodnog dijaloga,  razmjene politike i iskustava.

Prisutni su pozvali predstavnike OECD – a da pomogne vladama sa novim ruralnim politikama, posebice u smislu prikupljanja podataka i primjera dobre prakse. Povjerenik europske komisije za poljoprivredu gosp. Phil Hogan je prilikom svog govora spomenuo LEADER/CLLD kao europski primjer dobre prakse ruralnog razvoja.

Više na mrežnim stranicama OECD-a

Rural Develepment Conference