Franjevački samostan u Zaostrogu izvrsno prihvatio „novi“ način zbrinjavanja otpada

Franjevački samostan u Zaostrogu izvrsno prihvatio „novi“ način zbrinjavanja otpada

U sklopu projekta „Učinimo otpad korisnim“ komposter je dodijeljen i u Samostan Svete Marije u Zaostrogu.

Samostan su nakon nekoliko mjeseci prikupljanja samog otpada koji će postati vrijedni kompost za eukaliptuse, magnolije, naranče, limune, pregršt povrća posjetile Predsjednica LAG-a „ADRION“ Dragica Vranješ i stručna suradnica na stručnom osposobljavanju Doris Tafra.

U samostanu ih je ugostila gospođa Antonija Mišević koja se brine o održavanju samostana. Korisnicima su donirane i kalifornijske gliste koje će ubrzati proces kompostiranja i poboljšati kvalitetu humusa. Kako bi humus bio što bolji doniran im je i priručnik koji će ih uputiti u pravilan način kompostiranja. Kalifornijske gliste omogućavaju da proces kompostiranja bude što brži i ugodniji (uklanjaju neugodne mirise).

Prve gliste za ovaj projekt donirao je gospodin Vedran Pezelj iz Trilja kojem se i ovog puta zahvaljujemo.

U ovaj samostan stižu one od samih korisnika projekta. Naime, sestra Ankica iz Samostana školskih sestara franjevki u Baškoj Vodi uzgojila ih je dovoljan broj te su u ovoj fazi novi korisnici dobili kalifornijske gliste uzgojene u sklopu ovog projekta.

Ovim projektom  LAG „ADRION“ za cilj ima osvijestiti korisnike ali i posjetitelje samostana o svim koristima kompostiranja biorazgradivog otpada.

Drago nam je da naš projekt „živi“ u Zastrogu te se zahvaljujemo se na gostoprimstvu i nadamo kako će ovaj primjer potaknuti mještane i posjetitelje na kompostiranje. Samostan kojeg smo obišli je pravi primjer održivosti jednog ovakvog mjesta u smislu osiguravanja i proizvodnje hrane. Kada smo ga posjetili u njemu su bili osiguravani obroci i za svećenstvo okolnih župa, a u obilasku sa gđom. Mišević vidjeli smo da su svi kvadrati uredni puni povrća, da se ništa bespotrebno ne baca! – Dragica Vranješ, predsjednica.

Samostan je osnovan početkom 15. stoljeća. Konzervatorski odjel u Splitu ga je 1953. g. proglasio spomenikom kulture te je nezaobilazan lokalitet za posjetu posebno tijekom turističke sezone.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...