Financiramo i ulaganje u vinariju na OPG-u Goran Filipović

Financiramo i ulaganje u vinariju na OPG-u Goran Filipović

Na području Brela i Vrgorca, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Goran Filipović.  Goran se već desetljećima bavi uzgojem vinove loze i preradom grožđa te uzgojem maslina.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2.) u iznosu od 111.607,5 kuna, OPG Goran Filipović namjerava modernizirati i unaprijediti svoje poslovanje kupnjom pneumatske preše za svoju vinariju.

Osim što ima vinograde u Brelima i Vrgorcu, Goran posjeduje i malu vinariju u Brelima u kojoj prerađuje grožđe iz svojih vinograda. Nedavno je podigao nove vinograde na području Vrgorca, pa kapaciteti postojeće vinarije neće biti dostatni za preradu količine grožđa koju će u budućnosti ovaj OPG ostvarivati. Iz tog razloga Goranu je potrebno dodatno ulaganje u vinariju odnosno kupovina nove pneumatske preše i ostale dodatne opreme za preradu grožđa.

Uz poljoprivredu, Goran se bavi i turizmom. Posjeduje apartmane i restoran Arca u Brelima koji su smješteni uz jednu od najljepših plaža u Brelima –„Soline“.

„S g. Goranom Filipovićem surađujemo već godinama, bio je sudionik raznih sajmova na kojima smo predstavljali područje LAG-a zajednički. Otvoren je prema novom znanju, mladim ljudima, a što se tiče energije i želje za inovacijom i uvođenjem novih tehnologija i stvaranjem novog proizvoda tu „preskače“ i mnoge mlađe u svom poslu! Drago mi je da je upravo u LAG-u ostvario financiranje za svoj projekt jer znamo koliko se je poljoprivrednicima iz obalnih prostora teško približiti ovim sredstvima. Ipak škrta zemlja, uz puno truda daje i vrhunske proizvode što je primjer i u ovom slučaju pa Goran osim onima koji posjete Brela, svoje proizvode prodaje i izravno u Njemačkoj! Njegovi proizvodi su još prepoznatljivi i po specifičnom pakiranju u bocama od više litara zatvorenih voskom! Veselimo se biti dio novih ulaganja u ovaj breljanski OPG i nadamo se da će ovaj primjer potaknuti i druge na ovom području na kvalitetnu proizvodnju!“ – Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

G. Goran Filipović uzgaja vinovu lozu na području Vrgorca i Brela na čak 1,5 ha poljoprivredne površine, dok njegovi vinogradi broje ukupno 12.500 trsova loze. Od crnih sorata uzgaja Plavac mali i Zinfandel, a od bijelih Pošip te Istarsku i Dubrovačku malvaziju.

„Vino koje proizvedem u svojoj vinariji, prodajem putem svojeg restorana i direktno gostima svojih apartmana. Posebno sam ponosan na svoje vrhunsko crno vino Plavac mali, robne marke naziva „Magnus“ koju plasiram isključivo na Njemačko tržište.“– Goran Filipović, nositelj OPG-a Goran Filipović.

Goran je redoviti gost brojnih vinarskih sajmova (Dalmacija Wine Expo u Makarskoj i u Splitu) te je više puta osvajao nagrade za svoja vina. Više puta je sudjelovao i na vinarskoj manifestaciji Sabatina gdje nikad nije dobio medalju lošiju od zlatne, a na Sabatini održanoj 2013. godine u gradu Hvaru, bio je viceprvak sa svojim vinom.

Kao i većina priobalnih OPG-ova, Goran uz vinovu lozu uzgaja i masline, i to čak 250 stabala. Od sorata je najzastupljenija Oblica, zatim Levantinka i Leccino. Da bi poboljšao prodaju svojeg ulja, Goran je izgradio i posebnu kušaonu za ulje gdje proda većinu svojeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Osim ulaganja u poljoprivrednu opremu, Goran ulaže i u sebe, pa je tako pohađao radionice  o vinarstvu i vinogradarstvu na temelju kojih je stekao zvanje Majstora vinara i vinogradara.

Da bi proširio svoju ponudu Goran je nadavno započeo i s proizvodnjom kvasine (vinskog octa), a u budućnosti planira investirati u destileriju kako bi mogao u svojoj ponudi imati i rakije.