Članovi LAG-a “Adrion” sudjelovali u studijskom posjetu LAG-u “Središnja Istra”

Članovi LAG-a “Adrion” sudjelovali u studijskom posjetu LAG-u “Središnja Istra”

U razdoblju od 27. veljače do 1. ožujka LAG “Središnja Istra” bio je domaćin studijskog putovanja članovima LAG-a “Adrion” u sklopu kojega su se održavale dvije manifestacije „S klobasicom u EU“ i manifestacija kojoj je LAG „Adrion“ bio partner „Dani meda 2015.“.
Posebno dojmljivo javno izlaganje kojima su prisustvovali članovi LAG-a „Adrion“ imao je gradonačelnik Grada Pazina, ujedno i predsjednik LAG-a “Središnja Istra” Renato Krulčić koji je nazočne kroz dvosatnu tečnu prezentaciju upoznao sa strateškim planiranjem Grada Pazina, čiji se proračun više od polovice financira iz EU izvora, te ozbiljnom suradnjom i sa najmanjim udrugom na svojem području.
Osim razvijenih smještajnih kapaciteta, u vidu kuća za odmor s kojima nas je upoznao Radenko Sloković direktor Turističke zajednice Središnje Istre u diverzificiranu turističku ponudu Istre uvjerili smo se prilikom obilaska raznih turističkih gospodarstva te kroz prezentaciju opsežnog projekt obogaćivanja turističke ponude pod nazivom “Istra Inspirit”.
Hvale vrijedno izlaganje održao je Milan Antolović upoznavši nas s radom AZRRI Agencije i sinergijskim učinkom svih dionika razvoja ruralnih područja Istre, koja je već prije 10–ak godina oformila fond za kreditiranje poljoprivrednika sa niskim kamatama. Isto tako, specifičnost ove razvojne agencije je da posluju kao tvrtka koja posjeduje najrazličitije strojeve za sadnju trajnih nasada te u uzgajaju autohtone vrste magaraca i goveda što uvelike potiče poduzetnički duh i olakšava ulaganja na ovom području.
U Pazinu na desetoj jubilarnoj manifestaciji „Dani meda 2015“ izlagani su pčelinji proizvodi najboljeg pčelara LAG-a „Adrion“  gospodina Željka Majića koji je s velikom zanimanjem posjetitelja predstavljao svoj OPG i naše područje.

Po povratku sa studijskog putovanja sudionici su podnijeli izvještaje s puta među kojima izdvajamo nekoliko dojmova:

Zaključak ovog studijskog putovanja je da je kultura postala jedna od dimenzija koja je naprosto postala uvjet za turistički proizvod….“
Julija Efendić Milunović, Grafika king d.o.o.

„Ovo putovanje je dalo više od onoga što sam očekivao. Upoznao sam mnogo ljudi, kako onih koji su išli sa nama na putovanje tako i onih u Istri. Uistinu, mnogo ideja koje se mogu primijeniti ali i mnogo specifičnih razmišljanja koja se malim preoblikovanjem mogu pretvoriti u idealna rješenja za naše svakodnevne probleme.“ Marin Čović, Mare Ventus d.o.o.

Edukativno putovanje, sa izvrsnim kolegama i vjerujem novim prijateljstvima. Kroz pripremljene projekte koje provodimo dokazat ćemo da osim pohvala koje dobiva naš LAG Adrion, neumorno rade i njegovi članovi.“ Ljubomir Madunić, Prius Fructus d.o.o.

„Kao iznimno iskustvo bio je posjet malim seljačkim domaćinstvima, kušaonicama vina i maslinova ulja gdje se moglo doživjeti i osjetiti koliko su važni pojedinci, obitelji, domaćinstva te mali proizvođači za stvaranje i obogaćivanje turističke ponude.“ Željka Opačak , direktorica Turističke zajednice Vrgorac

„Sva stečena poznanstva i iskustva će pomoći meni u vođenju udruge te u prenošenju iskustava i znanja pomoću kojih možemo podignuti svijest u turizmu i poduzetništvu na veći nivo, te pridonijeti razvoju naše lokalne zajednice,pa i šire.“ Dragan Ožić, predsjednik udruge Milan Ožić Mike

… u Istri se ništa ne prepušta slučaju već se pomno do u najsitnije detalje planira i ustrajnošću kroz zajednički rad provodi iz godine u godinu već oko 20 godina.“ Joško Šabić, predsjednik Pčelarske udruge Kadulja