Zbog uspješnog rada LAG-u „Adrion“ dodijeljeno dodatnih 1.4 milijuna kuna

Zbog uspješnog rada LAG-u „Adrion“ dodijeljeno dodatnih 1.4 milijuna kuna

LAG „ADRION“ nagrađen s dodatnih 1.404.898,00 kn od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zbog odličnih rezultata koje smo ostvarili, a među kojima se posebno ističe provedba  LAG natječaja, mali postotak odbijenih projekata u odnosu na broj prijavljenih projekata kao i kvaliteta i produktivnost našeg tima zadovoljili smo sve kriterije kako bismo i dalje nastavili s našim aktivnostima.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o naknadnoj dodjeli sredstava za provedbu odabrane Lokalne razvojne strategije, nakon što je provela postupak nagrađivanja za naknadnu dodjelu sredstava odabranim LAG-ovima.

Važno je za istaknuti da je LAG „ADRION“ ostvario najviši iznos sredstava u Republici Hrvatskoj za ovo područje.

LAG „ADRION“ je dosad  proveo 4 natječaja, od kojih su dva bila za potporu razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava, zbog kojih smo posebno sretni, jer su uz pomoć sredstava ostvarili uvjete za bolji rad, a ujedno doprinose ruralnom razvoju ovog područja. Zatim natječaj za javnu infrastrukturu, gdje nam je cilj bio da svaka jedinica lokalne samouprave financira barem jedan projekt sredstvima dodijeljenim putem LAG natječaja.

Također, LAG „ADRION“ trenutno provodi projekte vrijednosti preko 15 milijuna kuna, a naši korisnici i višestruko vrjednije projekte koje su uspjeli ostvariti uz pomoć LAG-a „ADRION“.  Jedan od projekata gdje je LAG „ADRION“ nositelj je projekt Job clubs Adrion – Uđi i Ti u svijet rada! čiji je cilj pomoći mladim nezaposlenim osobama da se što bolje pripreme za tržište rada. Projekt je uspješno proveden te se nadamo i daljnjoj suradnji s mladima preko Klubova koji su osnovani u tu svrhu. Drugi projekt koji je u tijeku, a na kojem je LAG „ADRION“ partner je projekt „ZAŽELI“ čiji je cilj pružanje usluge pomoći u kući starijim osobama, osobama s invaliditetom i osobama u nepovoljnom položaju na području Grada Omiša. U svrhu navedenog projekta zaposleno je preko 30 žena s područja koje LAG „ADRION“ obuhvaća.

Kao što smo se nadali, moći ćemo još dodatnih sredstava uz ona za javnu infrastrukturu, dječja igrališta, vrtiće i sl. usmjeriti za jačanje malih poljoprivrednika kojih je ovdje zbog usitnjenosti parcela i najviše. Novi natječaji su pred nama! Sretni smo zbog ovog „podebljanja“ sredstava, pogotovo jer već sad imamo pred sobom rezultate realiziranih projekata iz prva dva natječaja za male poljoprivrednike i jednog za javnu infrastrukturu, veći broj ili nove proizvode koji nastaju u našem susjedstvu. Drago nam je da su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja prepoznali naše sposobnosti učinkovite raspodjele i baš ovom području dodijelili dodatna sredstva. – Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“