Unatoč korona krizi kroz projekt “Zaželi posao na području Grada Omiša” i dalje u kontinuitetu zapošljava trideset žena s područja Grada Omiša

Unatoč korona krizi kroz projekt “Zaželi posao na području Grada Omiša” i dalje u kontinuitetu zapošljava trideset žena s područja Grada Omiša

Postoji li veći uspjeh od, s jedne strane, dati mogućnost zapošljavanja ženama starijima od pedeset godina, a s druge strane ponuditi pomoć onima najpotrebnijima – starijim i potrebitim članovima naše zajednice.

Upravo je s tim ciljem pokrenut projekt Zaželi posao na području Grada Omiša.

Korona krizi usprkos projekt uspješno traje. Trideset žena uspješno je zaposleno kroz ovaj projekt te svakodnevno obavljaju svoje radne aktivnosti.

Projekt je s provedbom započeo u ožujku 2019. godine. Grad Omiš kao nositelj projekta, a LAG „ADRION“ kao partner u projektu zajedno su s ostalim partnerima – Udrugom osoba s invaliditetom „Agape“ Omiš, te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Omiš, zadovoljni do sad ostvarenim rezultatima.

No, što je još važnije, rezultatima su zadovolje i korisnice programa – zaposlene žene koje su ciljna skupina projekta.

Projektom su obuhvaćena gotovo sva naselja u sastavu Grada Omiša: Blato na Cetini, Borak, Čišla, Donji Dolac, Gornji Dolac, Dubrava, Gata, Kostanje, Kučiće, Marušići, Mimice, Nova Sela, Omiš, Ostrvica, Podgrađe, Putišići, Srijane, Trnbusi, Tugare, Zakučac i Zvečanje.

U navedenim naseljima, žene zaposlene kroz projekt obavljaju uslugu pomoći u kući, kao i svakodnevnu brigu o životnim aktivnostima u kućanstvima čak stotinu i dvadeset starijih, nemoćnih i potrebitih osoba tj. krajnjih korisnika.

Za kućanstva krajnjih korisnika, nositelj projekta osigurao je pakete osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština, gdje vrijednost po pojedinom paketu iznosi 200,00 kn, te je tijekom tekuće godine do sada isporučeno 1080 paketa ukupne vrijednosti 216.000 kn.

Uz to, kroz projekt se redovito organiziraju edukacije zaposlenih žena odnosno osposobljavanje za zanimanje njegovateljice.

Žene srednje životne dobi ubrajaju se u skupinu ranjivih i teže zapošljivih osoba te su kao takve već duži niz godina prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ovo je njihova prilika da se vrate na tržište rada s novim znanjima i iskustvima koja su danas itekako potrebna našem društvu. Briga i skrb o starijim osobama.

Sam projekt sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijal 2014. – 2020. ukupne vrijednosti projekta 4.957.643,59 kn, dok je udio bespovratnih sredstava 100%.