U Omišu održan prvi sastanak Nacionanih ruralnih mreža iz EU

U Omišu održan prvi sastanak Nacionanih ruralnih mreža iz EU

Iznimno nam je zadovoljstvo što je na prijedlog LAG-a “ADRION”, održan prvi sastanak ikad Nacionalnih mreža, u Hrvatskoj, u Omišu na kojem se okupilo 76 predstavnika iz 25 zemalja članica Europske Unije, zaposlenici Europske komisije, članovi Nacionalnih ruralnih mreža iz EU te predstavnici Ministarstva poljoprivrede. 

Organizatori sastanka su Nacionalna ruralna mreža RH, Europska komisija te EU Mreža ZPP-a. 

Cilj sastanka je, između ostalog, razmjena informacija i strategija za umrežavanje i uključivanje dionika u poljoprivredi i ruralnom razvoju u kreiranje novih mreža ZPP-a. 

Zadnji dan posjete, sudionici ovog događanja posjetili su primjer dobre prakse, OPG Čorić u naselju Tugare te njihov projekt “Soparnik to go”. Jedan dio projekta financiran je i potporom s natječaja LAG-a “ADRION” 2.1.2. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Tajnica-voditeljica LAG-a “ADRION” Anđela Mimica pozdravila je prisutne te je sudionicima predstavila LAG “ADRION”, područje djelovanja te postignute rezultate LAG-a u Programskom razdoblju 2014-2022. 

Domaćin s OPG-a Čorić, g. Mario Stipetić prezentirao je svoj projekt Soparnik to go, a gosti su imali priliku vidjeti kako se izrađuje soparnik, jelo koje nosi Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla te se nalazi na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine.

Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede te EU CAP Network što su ovako važan sastanak održali na području LAG-a “ADRION”.