Ruralni krajevi usmjeravaju se u gastro i aktivni turizam!

Ruralni krajevi usmjeravaju se u gastro i aktivni turizam!

Rast smještajnih kapaciteta u područjima LAG-a koji nisu smješteni uz more, naročito Imotskoj Krajini gdje se nalazi 100 smještajnih objekata i to 2 hotela, 13 pansiona/apartmana, 84 kuće za odmor i 1 kamp, potaknuli su nas da priredimo razgovore na temu turizma u ruralnim krajevima koji su se održali dana 23. svibnja 2016. g. u 11h u Imotskom.

Nakon što su predstavljene razne mogućnosti suradnje nuditelja turističkih usluga sa Županijom Splitsko-dalmatinskom, Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije, Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ, aktivnom raspravom osluhnuli smo glas onih koji se bave turizmom te identificirali najveće probleme u njihovom poslovanju.

Istaknuta je potreba za boljim upravljanjem državnom imovinom i smanjivanjem procedura za oživljavanjem iste od jedinica lokalne samouprave te lokalnih poduzetnika i ostalih organizacija.

Možemo zaključiti da su stanovnici spremni za zajednički rad kako bi pomogli jedni drugima i utjecali na politike svih razina.

Pred nama je da osmislimo razvojni okvir koji će motivirati i podupirati ostvarenje stotina manjih inicijativa i pothvata zasnovanih na različitim vrijednostima i posebnostima te razvojnim potencijalima turizma ruralnih prostora čiji su temelji ojačani na ovom okruglom stolu zahvaljujući onima koji žive i najbolje poznaju uvjete, ograničenja i mogućnosti svoga kraja.

Prisutnost predstavnika različitih institucija regionalne razine ovim razgovorima daje do znanja da će se razvoj ovog područja pratiti sustavno, a pred nama je da uspostavimo i jaku komunikaciju s institucijama na nacionalnoj razini.

Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima: Upravni odjel za gospodarstvo/Anđelko Katavić; Upravni odjel za pomorstvo i turizam/ Stipe Čogelja, JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ/Jozo Sarač, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije/Joško Stella, Turistička zajednica Grada Imotski/ Luka Kolovrat, LAG „Adrion”/ Dragica Roščić.

Na događaju su osim ugostielja bili prisutni proizvođači: Vinarija Glavota, OPG Pojatina – hokaido tikve, Braniteljska poljoprivredna zadruga Imoćanka, Kovački obrt Nogalo, Podrumi Šimunović, OPG Kukavica, Stočarstvo Puljiz,  drvenih rukotvorina i meda Babić, sira Ždero, janjetine Kuzman, jagoda Rebić, vina Grabovac, trešanja Prius Fructus, vina Dropuljić, Paško likera …, predstavnici potpornih institucija u Zagvozdu, Imotskom te Općina Ciste Provo, Zmijavci, Runović, Zagvozda te Grada Imotskog.