Ruralni krajevi usmjeravaju se u gastro i aktivni turizam!

Ruralni krajevi usmjeravaju se u gastro i aktivni turizam!

Rast smještajnih kapaciteta u područjima LAG-a koji nisu smješteni uz more, naročito Imotskoj Krajini gdje se nalazi 100 smještajnih objekata i to 2 hotela, 13 pansiona/apartmana, 84 kuće za odmor i 1 kamp, potaknuli su nas da priredimo razgovore na temu turizma u ruralnim krajevima koji su se održali dana 23. svibnja 2016. g. u 11h u Imotskom.

Nakon što su predstavljene razne mogućnosti suradnje nuditelja turističkih usluga sa Županijom Splitsko-dalmatinskom, Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije, Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ, aktivnom raspravom osluhnuli smo glas onih koji se bave turizmom te identificirali najveće probleme u njihovom poslovanju.

Istaknuta je potreba za boljim upravljanjem državnom imovinom i smanjivanjem procedura za oživljavanjem iste od jedinica lokalne samouprave te lokalnih poduzetnika i ostalih organizacija.

Možemo zaključiti da su stanovnici spremni za zajednički rad kako bi pomogli jedni drugima i utjecali na politike svih razina.

Pred nama je da osmislimo razvojni okvir koji će motivirati i podupirati ostvarenje stotina manjih inicijativa i pothvata zasnovanih na različitim vrijednostima i posebnostima te razvojnim potencijalima turizma ruralnih prostora čiji su temelji ojačani na ovom okruglom stolu zahvaljujući onima koji žive i najbolje poznaju uvjete, ograničenja i mogućnosti svoga kraja.

Prisutnost predstavnika različitih institucija regionalne razine ovim razgovorima daje do znanja da će se razvoj ovog područja pratiti sustavno, a pred nama je da uspostavimo i jaku komunikaciju s institucijama na nacionalnoj razini.

Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima: Upravni odjel za gospodarstvo/Anđelko Katavić; Upravni odjel za pomorstvo i turizam/ Stipe Čogelja, JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ/Jozo Sarač, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije/Joško Stella, Turistička zajednica Grada Imotski/ Luka Kolovrat, LAG „Adrion”/ Dragica Roščić.

Na događaju su osim ugostielja bili prisutni proizvođači: Vinarija Glavota, OPG Pojatina – hokaido tikve, Braniteljska poljoprivredna zadruga Imoćanka, Kovački obrt Nogalo, Podrumi Šimunović, OPG Kukavica, Stočarstvo Puljiz,  drvenih rukotvorina i meda Babić, sira Ždero, janjetine Kuzman, jagoda Rebić, vina Grabovac, trešanja Prius Fructus, vina Dropuljić, Paško likera …, predstavnici potpornih institucija u Zagvozdu, Imotskom te Općina Ciste Provo, Zmijavci, Runović, Zagvozda te Grada Imotskog.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...