Projekt COASTGAP – održivost obalnog pojasa, partner u projektu JU Rera SD

Projekt COASTGAP – održivost obalnog pojasa, partner u projektu JU Rera SD

Obalni pojas Mediterana važno je područje zbog vrijednosti infrastrukture i okoliša, ali ujedno i jedno od  ugroženijih područja uslijed djelovanja globalnih klimatskih promjena. Projekt COASTGAP proizašao je iz sedam projekata provedenih u okviru MED Programa (COASTANCE, MAREMED, SHAPE, MEDGOVERNANCE, PEGASO, SHIFT  i RESMAR). Cilj projekta je kapitalizirati iskustva stečena u dosadašnjim projektima klastera FACECOAST odnosno kapitalizirati 12 primjera dobre prakse iz projekata navedenog klastera, kako bi se stvorila strateška i operativna osnova za integralno upravljanje obalnim pojasom, kojim bi se umanjilo nepovoljno djelovanje klimatskih promjena te osigurao održiv razvoj.

Javna ustanova za koordinaciju i  razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD partner je na projektu COASTGAP te je dala posebnu važnost pridruživanju potpisnicama Bolonjske povelje (regija Ligurija, regija Emilia-Romagna, Languedoc-Roussillon  Departman Hérault, Katalonija, regija Lazio, regija Toscana, Istočna Makedonij, Kreta, Andalucia, Regija Balearskih Otoka, regija Puglia, regija Campania, Regija Abrzzo, Regija Marche, Corsica, Regija Provansa te Dubrovačko-neretvanska Županija) koja predstavlja osnovu političke transnacionalne suradnje između mediteranskih regija na području integralnog upravljanja obalnim pojasom. Bolonjska povelja izuzetno je značajan dokument i u kontekstu povlačenja sredstava iz Europske Unije za očuvanje obalnog pojasa, odnosno za intervencije poput uređenja plaža i drugih pomorskih objekata. Nadalje, bit će prihvaćen primjer dobre prakse Regije Lazio, koja se odnosi na Smjernice za izradu studija o utjecaju na okoliš koje predlažu metodologiju, odnosno konceptualni model čiji cilj je identifikacija očekivanog utjecaja pojedinog tipa obalne građevine na staništa u zaštićenim područjima. Metodologija je vrlo značajna u kontekstu činjenice da se 37% površine Republike Hrvatske nalazi u Natura 2000 područjuUkupni proračun projekta je 1.360.000 eura, od čeka se 70.000 eura odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj  županiji.

Studijski posjet predstavnika Splitsko-dalmatinske županije Regiji Ligurija organiziran je kako bi se upoznali s dobrim praksama vezanim uz pripremu i provedbu projekata koji se odnose na očuvanje i održivost obalnog pojasa, s posebnim naglaskom na zaštitu plaža od erozije. Prisustvovali su g. Mato Ivanković, pročelnik odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije; g. Jozo Sarač, voditelj odjela za regionalni razvoj JU RERA SD, g. Mili Novak, dogradonačelnik Grada Kaštela; g. Viktor Puljak, zamjenik načelnika Općine Brela; g. Božen Živaljić, voditelj Odsjeka za geodetske poslove, prostorno uređenje i komunalno gospodarstvo Općine Podstrana te Jelena Petrov, koordinatorica projekta COASTGAP u Javnoj ustanovi RERA SD.
Predstavnici odjela za prostorno planiranje, urbanizam i obalne ekosustave Regije Ligurija predstavili su pravilnike i zakonodavni u okviru kojih se predlažu i prihvaćaju projekti vezani uz obalni pojas. Regija Ligurija izrazito veliki značaj pridaje izradi studijske dokumentacije prilikom pripreme projekata pa je tako regionalnim zakonom propisana izrada modela vjetrovalne klime, studije kvalitete morske vode, studije biologije mora te hidrodinamičkog modela mora. Na ovaj način osigurava se kvalitetna priprema projekta u kontekstu održivosti, što za se za gradove i općine najviše odražava u nižim troškovima održavanja nakon intervencije. Jedinice lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj s druge strane, zbog nedostatne studijske pripreme, imaju velike troškove održavanja. U kontekstu plaža, to se očituje u visokim troškovima materijala prilikom prihranjivanja svake godine, početkom turističke sezone. Tijekom posjeta, u pratnji prof. dr. Marca Ferrari-ja sa Sveučilišta u Genovi – posjećene su odabrane plaže (Genoa Vesima, Genoa Vernazzola te plaže grada Ventimiglia na zapadno-ligurskoj obali) te su pojašnjeni detalji vezani uz pripremu projektne dokumentacije za svaku od njih.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...