Primjer dobre prakse s 5. LAG ADRION natječaja “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Primjer dobre prakse s 5. LAG ADRION natječaja “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Radni tjedan započinjemo primjerom dobre prakse.

U vrgorskom naselju Dusina nalazi se poljoprivredni obrt Ivan. Vlasnik obrta je mladi poljoprivrednik Ivan Mihaljević i u sklopu svog poljoprivrednog obrta obrađujem gotovo 3 ha poljoprivredne površine. Polovica obradive površine odnosi se na koštićavo voće (breskve, nektarine i šljive), dok se ostatak odnosi na grožđe.

Svoje proizvode prodaju lokalnim trgovačkim lancima i za vlastite potrebe. Obzirom da se radi o relativno mladom poljoprivrednom obrtu, nedostajala je mehanizacija koja će olakšati obradu tla, ali i dodatne poljoprivredne površine.

Obrt Ivan prepoznao je pomoć u EU poticajima te se prijavio na LAG “ADRION” natječaj 2.1.2. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

Ostvarenom potporom u iznosu od 15 tisuća eura Ivan je kupio novu poljoprivrednu mehanizaciju (malčer i prikolice) i poljoprivredno zemljište.

Na novog poljoprivrednoj površini zasadit će trajni nasad nektarina što će rezultirati povećanjem poljoprivredne proizvodnje i povećanjem prihoda od prodaje proizvoda.

Čestitamo Ivanu Mihaljeviću i nadamo se da će poslužiti kao primjer i drugim mladim poljoprivrednicima.