Primjer dobre prakse s 1. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Pojatina Bruno

Primjer dobre prakse s 1. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – OPG Pojatina Bruno

U Imotskom polju, točnije naselju Vinjani Donji, sjedište je Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Pojatina Bruno. Nakon ranog umirovljenja, ratni invalid Bruno Pojatina odlučuje se profesionalno baviti poljoprivredom, sve kako bi osigurao pristojan život sebi i svojoj obitelji. U ovom sedam godina starom OPG-u bave se povrćarstvom i vinogradarstvom.

Sredstvima dodijeljenim iz 1. nacionalnog natječaja podmjere „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (6.3.1.) objavljenom 2015. godine, u iznosu od 113.830,5 kuna, OPG Pojatina Bruno modernizirao je i unaprijedio svoje poslovanje kupnjom poljoprivredne mehanizacije.

Do dobivanja potpore u OPG-u Pojatina Bruno, koristio se traktor star preko 40 godina. Stari traktor nije imao dovoljnu snagu da bi vukao cisternu za vodu koja se koristi za navodnjavanje. Kako je adekvatno navodnjavanje jako važno za povećanje prinosa poljoprivrednih kultura, Bruno je sredstvima potpore kupio novi traktor i tako modernizirao proces obrade tla, uštedio na vremenu i povećao učinkovitost te osigurao stabilno i redovito navodnjavanje za svoje usjeve i samim time omogućio postizanje većih prinosa i u konačnici zarade.

Glavni poljoprivredni proizvod ovog gospodarstva su Hokkaido tikve. S uzgojem ovog egzotičnog povrća u OPG-u su počeli 2013. godine te su pioniri u uzgoju na području Imotskog polja. Hokkaido tikve su iznimno ukusne, bogate vitaminima i mineralima te niskokalorične. Zbog niskih otkupnih cijena na tržištu, u OPG-u često sudjeluju na manifestacijama i sajmovima na kojima predstavljaju mogućnosti korištenja ovog zanimljivog povrća (pomfri, čips, kolači, kruh itd.) i tako uspješno doprinose njegovom daljnjem brendiranju. Koliko su uspješni u tome, pokazuje i njihova organizacija prve manifestacije „Tikvijada“ u Vinjanima Donjim. Redovito sudjeluju i na sajmu „Okusi Hrvatsku“ u Baškoj Vodi, organiziranom od strane LAG-a „ADRION“ te su jedne godine kao poseban događaj završne večeri sajma organizirali Tikvijadu. Osim na kućnom pragu i sajmovima, svoje Hokkaido tikve prodaju i raznim ugostiteljima koji su pokazali velik interes za njih.

Uvjeti uzgoja našeg podneblja za Hokkaido tikve su se pokazali jako dobri. Već sedam godina uspješno uzgajamo ovo japansko povrće. Velika je prednost u uzgoju to što ove tikve „traže“ minimalno tretiranje zaštitnim sredstvima, pa je velika mogućnost za ekološki uzgoj. Za sadnju nabavljamo samo provjereno certificirano sjeme iz Nizozemske kako bi imali visoku kvalitetu i ujednačenost proizvoda.“ – Bruno Pojatina

Osim uzgojem i preradom Hokkaido tikava, obitelj Pojatina se bavi i proizvodnjom cijelog niza drugih proizvoda kao što su ajvar, sok od rajčice, kisela paprika i vinski ocat. U OPG-u se bave i vinogradarstvom, pa tako uzgajaju 0,5 hektara vinove loze. Od bijelih sorata uzgajaju Kujundžušu, autohtonu sortu Imotskog vinogorja, a od crnih Merlot, Vranac i autohtoni Trnjak. Vino proizvode u svojoj maloj vinariji u Vinjanima Donjim.

 „Sredstva koja su dobili uz pomoć LAG-a, velik su „vjetar u leđa“ njihovom OPG-u jer će im omogućiti nastavak proizvodnje, od koje su zamalo odustali zbog tržišta kojeg diktiraju veliki trgovački lanci i na kojem je teško opstati, unatoč tome što proizvode ekološke proizvode visoke kvalitete.
Isto tako su se aktivirali i u organizaciji prve tikvijade u Vinjanima Donjim, čime aktivno daju doprinos u organizaciji manifestacija na svome području!“ –
Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...