Mladi pčelar Jakša Pivac!

Mladi pčelar Jakša Pivac!

Pčelinjaci Jakše Pivca su seleći pčelinjaci. Nalaze se u Stilji (Vrgorac) koji je ujedno i zimovnik te Šošićima (Gornje Igrane). Pčele povremeno seli na pašu u Opuzen, Liku, Karlovac ovisno o godišnjem dobu, vremenskim prilikama te ispaši. U studenom 2017. godine otvorio je OPG te postao nositeljem, a u vrijeme prijave na promatrani natječaj je  posjedovao 110 pčelinjih zajednica.

Sjedište OPG- a vodi se u Makarskoj gdje mu je mjesto prebivališta, a mjesto ulaganja se odnosi na pčelinjak zimovnik na lokaciji Stilja u Vrgorcu. Proizvode najčešće prodaje stalnim kupcima, a proširenjem asortimana planira surađivati i sa ugostiteljima.  Novim ulaganjima planira optimizirati poslovanje i povećati proizvodnju meda uz smanjenje troškova proizvodnje te započeti s proizvodnjom peluda i propolisa te preradom voska čime bi proširio ponudu, a samim time i povećao broj kupaca.

Jedan od glavnih razloga prijave na mjeru 6.1.1. Potpora za mlade poljoprivrednike je to što bez obzira na pomoć obitelji mi nedostaje radne snage, a istu ću nadoknaditi modernizacijom pčelarske opreme koja će mi ubrzati proces proizvodnje. Samim time, zbog neizvjesnih klimatskih uvjeta planiram kupnju 80 novih košnica kako bih sa sigurnošću mogao zadovoljiti potrebe sadašnjih kupaca te ostvariti i povećanje proizvodnje u budućnosti.“ – mladi pčelar Jakša Pivac    

Zahvaljujući mjeri 6.1.1. „Potpora za mlade poljoprivrednike“ OPG Jakša Pivac dobio je bespovratna sredstva koja će mu pomoći modernizirati poljoprivredno gospodarstvo i povećati proizvodnju. Dobivenim sredstvima će financirati kupnju 80 novih košnica, različite pčelarske opreme (punilica meda, automatski otklapač itd.) i dvaju kontenjera za pčele.

Zahvaljujući ovoj potpori mladi poljoprivrednik Jakša Pivac zaposlit će se na svom OPG-u te na taj način dobiti sve uvjete da se do kraja posveti svome gospodarstvu.

Planirani rok završetka projekta ovoga mladog pčelara je početak 2021. godine.