LAG „ADRION“ financira razvoj „malih poljoprivrednika“ u vrgorskom području

LAG „ADRION“ financira razvoj „malih poljoprivrednika“ u vrgorskom području

Na području Vrgorca, odnosno naselja Orah, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Raboteg Denis.  Denis se zajedno sa suprugom i punicom već dugi niz godina bavi poljoprivrednom, a u ovom gospodarstvu poljoprivreda je jedina i primarna djelatnost.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2.) u iznosu od 111.450,00 kuna, OPG Raboteg Denis namjerava modernizirati i unaprijediti svoje poslovanje kupnjom nove poljoprivredne mehanizacije.

Na natječajima ima prostora i za početnike, male, mlade, ali u prvom redu kriteriji cijene one koji od poljoprivrede žive te poljoprivredne proizvode koriste u svojim ostalim djelatnostima kao ulazni proizvod te vežu uz turizam. Drago nam je da ima što više ovakvih poljoprivrednika kao g. Raboteg. LAG je u Vrgorcu snažno pomagao poljoprivrednike, a na 2. nacionalnom natječaju za male poljoprivrednika njihove prijave koje smo pomagali, a koje su gotovo sve odobrene su bile i najbrojnije. Možemo, zaključiti da je i skoro svaki imalo ozbiljniji poljoprivrednik u Vrgorcu koristio sredstva za male poljoprivrednike, a u budućnosti ih vidimo među onim većima jer prirodne preduvjete za to imaju.– Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Do sada je Denis svoja polja obrađivao sa svojim „vršnjakom“, traktorom koji ima isto godina kao i njegov vlasnik, 47. Stalni kvarovi i popravci traktora iscrpili su i usporili rad ovog poljoprivrednog gospodarstva. Dobivenom potporom Denis će svojeg „vršnjaka“ zamijeniti novim snažnim traktorom snage 35 kW. S novokupljenim traktorom moći će svoje poljoprivredne površine obrađivati znatno brže i efikasnije.

Obitelj Raboteg na svojem poljoprivrednom gospodarstvu proizvodi krumpir, rajčicu i različite žitarice (kukuruz, ječam i pšenica), lubenice, luk češnjak i slanutak. OPG se bavi i proizvodnjom konzerviranih proizvoda pa tako kisele kupus, luk, papriku, a rade i razne miješane salate ukiseljenog povrća.

„Poljoprivredne površine koje obrađujem se nalaze u Rastoku, jednom od 3 vrgorska polja. Čisti zrak, plodno tlo te rijeka Matica koja protječe kroz naše polje i osigurava nam dovoljne količine čiste vode za navodnjavanje naših kultura, omogućuju nam proizvodnju kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda odnosno život, rad i ostanak na ovom našem prostoru.“ – rekao nam je Denis, nositelj poljoprivrednog gospodarstva

Jedan od glavnih poljoprivrednih proizvoda ovog OPG-a su i ukusne vrgoračke jagode kojih Denis ima zasađeno čak 15.000 sadnica s kojih godišnje ubere 3-4 tone ukusnih plodova tijekom travnja i svibnja. Denis je aktivni član vrgoračke udruge proizvođača jagode naziva „Vrgoračka jagoda“* te je izabran u Sud časti udruge.

Svoje proizvode obitelj Raboteg prodaje na kućnom pragu te na veletržnicama.

*Proizvođači iz 3 vrgorska polja: Rastok, Jezero i Bunina su se udružili u udrugu s ciljem zaštite interesa lokalnih proizvođača jagoda. Udruga broji oko 100 članova koji svoje jagode prodaju u istim ambalažama, isključivo u plavim čašicama s etiketom „Vrgoračke jagode“.