LAG ADRION bio je domaćin studijskog putovanja „Od istoka do juga“

LAG ADRION bio je domaćin studijskog putovanja „Od istoka do juga“

U razdoblju od 26.-27.10. Lokalna akcijska grupa „Adrion“ bila je domaćin studijskog putovanja za projektne partnere i njihove članove s projekta suradnje „Od Istoga do Juga“. Tako su područje LAG-a „Adrion“ posjetili LAG Virovitički prsten, LAG Srijem, LAG Zrinska gora-Turopolje. Studijskom putovanju prisustvovalo je nešto više od 70 sudionika.

Projekt „Od Istoka do Juga“, provodi se u sklopu provedbe podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedba tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“. U sklopu studijskog putovanja posjetili smo primjere dobre prakse, odnosno poljoprivredna gospodarstva koja su koristila mjere Programa ruralnog razvoja.Prvog dana okupili smo se u Vinariji Matković, gdje je sve prisutne pozdravila predsjednica LAG-a „Adrion“ Katarina Pupačić, a domaćin vinarije, g. Domagoj Matković prisutnima je prezentirao rad svoje vinarije te mjere koje je koristio prilikom opremanje iste, kao i pokretanje dopunske djelatnosti- ruralnog turizma.


Obilazak tog dana nastavio se u Imotskom, uz stručnog vodiča, posjetom Crvenom i Modrom jezeru koji su najpoznatije turističke lokacije tog područja.

Za kraj prvog dana posjetili smo Agroturizam Grabovac i OPG Lozo, gdje su domaćini prisutnima prezentirali svoja gospodarstva, nakon čega je uslijedio obilazak i ručak.


Drugog dana posjete, sudionici su posjetili Muzej festivala dalmatinskih klapa u Omišu, gdje je ravnatelj muzeja g. Mijo Stanić, prisutnima prezentirao rad Muzeja uz nastup klape Oneum.


Obilazak smo nastavili u Tugarama na OPG-u Čorić, Soparnik.eu, gdje je domaćin Mario Stipetić, prisutnima prezentirao izradu tradicionalnog poljičkog jela – soparnika te mjere koje su provodili kroz Program ruralnog razvoja.


Studijska posjeta završila je na području općine Dugi Rat, u konobi Bracera gdje su posjetiteljima poslužena tradicionalna dalmatinska jela. Nakon ručka svi sudionici su se uputili svojim kućama.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u provedbi domaćinstva LAG-a „Adrion“ te kolegama iz LAG-ova partnera na odazivu u velikom broju.