Berba bajama u Donjim Vinjanima

Berba bajama u Donjim Vinjanima

Poznato je kako su bajami među najboljim orašastim plodovima, zdravi i prepuni važnih nutrijenata. Možda je malo manje poznato kako se plantaža upravo tog orašastog ploda uzgaja na Imotskom području.

Na poziv poljoprivrednika Jerka Majića, nositelja OPG-a iz Donjih Vinjana ovaj tjedan sudjelovali smo u berbi bajama.

Jerko je jedan od poljoprivrednika koji je svoj OPG dodatno razvio uz financijsku potporu ostvarenoj na natječaju LAG-a “ADRION” 2.1.2 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. 

Jedini je na imotskom području koji ima veliku plantažu bajama.

Premda se veliki broj poljoprivrednika imotskog područja bavi vinogradarstvom, Jerko Majić je sa svojom obitelji odlučio započeti novu priču. 

Istraživao je Jerko dugo što bi bilo najbolje posaditi na zahtjevnoj brdskoj zemlji i nakon dosta proučavanja i savjeta stručnjaka donesena je odluka da će na mjestu nekadašnjih loza njegovog djeda sada biti bajamik.

Od te ideje do danas prošlo je otprilike 8 godina i sada ima već impresivnih 350 stabala bajama. 

Svaki svoj slobodan trenutak ovaj mladi poljoprivrednik provodi upravo na plantaži u koju je uložen velik trud i rad. 

Kako to obično biva, poljoprivreda se suočava s brojnim vremenskim rizicima. Tako je 2021. godine snažno nevrijeme praćeno tučom pogodilo njegov ekološki bajamik. Šteta na nasadu bila je 100% što se tiče ploda.

Međutim, nevrijeme nije pogodilo cijelo polje pa je urod bio zadovoljavajući. Unatoč velikoj šteti obitelj Majić nije odustala od svoje ideje i hrabro uz puno rada nastavili su dalje s proizvodnjom bajama. 

Jerko i njegova obitelj zadovoljni su ovogodišnjim urodom. Kada se završi cijela berba, očekuju otprilike 1500 kilograma bajama. 

“S obzirom na ekstremne suše urod je nešto manji, ali ipak zadovoljavajući. Upravo zbog velikog nedostatka vode, jer se bajamik nalazi u brdu, imam u planu raditi veliku akumulaciju vode za navodnjavanje kao i još jedan veći nasad bajama, uz pomoć LAG-a “ADRION” i EU fondova” – kazao je Jerko Majić.

Većina ubranih bajama ima svoje kupce i prije same berbe, stoga se ovaj OPG ne treba brinuti za plasman svojih proizvoda. 

Kako bi ipak zadržao dio tradicionalne poljoprivrede imotskog područja, na OPG-u se proizvodi i vino za koje je Jerko Majić dobio brojne nagrade i zlatne medalje na raznim natjecanjima, međutim, fokus ovog OPG-a je proizvodnja bajama.  

Svoje proizvode zasad prodaje na kućnom pragu, a u skoroj budućnosti planira ih plasirati u trgovine zdrave hrane. 

Sudjelujući u berbi, posebno je bilo za vidjeti, što smo ranije spomenuli, da u radu na poljoprivrednom gospodarstvu rado sudjeluje cijela obitelj, nekoliko generacija, od onih najstarijih do najmlađih.

Iako je i sam još uvijek mladi poljoprivrednik, Jerko je ljubav prema bajamiku i radu u poljoprivredi prenio i na svoju djecu koja već sada rado pomažu i koji će vjerujemo jednog dana preuzeti i nastaviti obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom.